Διπλή αναστάτωση έχει προκληθεί εδώ και λίγες ημέρες στην Παιδεία για το θέμα των υπεράριθμων μετεγγραφών σε κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και για την απόφαση του υπουργείου να καταργήσει από φέτος τις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις που αφορούν όσους μαθητές ασθενούν στη διάρκεια των κανονικών Πανελλαδικών.
Στο θέμα των μετεγγραφών, περισσότεροι από 250 σπουδαστές τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και ορισμένοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ έχουν μεταβληθεί σε «ομήρους» που κινδυνεύουν να χάσουν τουλάχιστον το εαρινό εξάμηνο εξαιτίας της άρνησης των τμημάτων να δεχθούν τις μετεγγραφές τους επειδή υπερβαίνουν το πλαφόν του 15% που ορίζει ο νόμος.
Στο ζήτημα των επαναληπτικών, έχουν ξεκινήσει σποραδικές καταλήψεις σχολείων στην περιφέρεια (π.χ. Αγρίνιο) και έντονες διαμαρτυρίες μαθητών αλλά και της ΟΛΜΕ, που ζητούν να μην καταργηθεί ο θεσμός, γιατί διαφορετικά όσοι υποψήφιοι ασθενήσουν στη διάρκεια των Πανελλαδικών θα χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο περιμένοντας τις επόμενες. Μάλιστα, μαθητές έχουν δημιουργήσει και ψηφοφορία στη δικτυακή πλατφόρμα Avaaz, στην οποία ζητούν να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις, έχοντας μαζέψει ώς τώρα πάνω από 1.200 υπογραφές.
Αναλυτικά: Ενα «γαϊτανάκι» που περιλαμβάνει προσφυγές στα δικαστήρια και απειλές πειθαρχικών διώξεων έχει προκύψει στο ΤΕΙ της Αθήνας εξαιτίας της άρνησης 4 τμημάτων του να δεχθούν υπεράριθμες μετεγγραφές φοιτητών, τις οποίες ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας πέραν του 15% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων που προβλέπει ο νόμος. Σημειώνεται ότι φέτος συνολικά εγκρίθηκαν περίπου 5.500 αιτήσεις κανονικών μετεγγραφών (από 12.318 που υποβλήθηκαν) , αλλά έγιναν επιπλέον περίπου 2.500 αιτήσεις κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών, ενώ εγκρίθηκαν και 2.089 ενστάσεις. Αποτέλεσμα ήταν ότι στα συγκεκριμένα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας και σε ένα τμήμα του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης προέκυψε «υπερπληθυσμός» μετεγγραφομένων. Ετσι οι συνελεύσεις των τμημάτων αρνήθηκαν να εγγράψουν όσους ξεπέρασαν το πλαφόν του 15% που ορίζει ο νόμος και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζοντας ότι οι υποδομές τους δεν επαρκούν για τους πλεονάζοντες σπουδαστές. Παρότι το υπουργείο Παιδείας έχει απειλήσει με πειθαρχική δίωξη τους υπευθύνους του ΤΕΙ, ενώ στα δικαστήρια απειλούν να προφύγουν και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, το ζήτημα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμμότητα με αποτέλεσμα οι φοιτητές να κινδυνεύουν με απώλεια εξαμήνου.
Παρότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε μεταφορά πιστώσεων στο ΤΕΙ Αθηνών από τα ιδρύματα που προέρχονται οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές και έκανε έκκληση να γίνουν σεβαστές οι δυσκολίες που περνάνε οι οικογένειες, το θέμα δεν έχει ακόμα διευθετηθεί. Αντίθετα, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ φέρεται διατεθειμένο να αναιρέσει την αρχική του απόφαση και να κάνει δεκτές τις ενστάσεις των μετεγγραφόμενων φοιτητών.
Αλλαγή του νόμου. Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των υπεράριθμων μετεγγραφών προκαλεί αναστάτωση. Το 2014, ανάλογη περιπέτεια έζησαν και δεκάδες μετεγγραφέντες φοιτητές στα Τμήματα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Αθήνας και του Αριστοτελείου, η οποία κράτησε έναν χρόνο, ώσπου το υπουργείο Παιδείας άλλαξε τον νόμο για τις μετεγγραφές και ανέβασε το ποσοστό απο 10% επί του αριθμού εισακτέων σε 15%. Ανάλογη αλλαγή του νόμου αναμένεται και τώρα, καθώς ο Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε προ ημερών στη Βουλή διακομματική συμφωνία για το θέμα: «Οι μετεγγραφές είναι μια παθολογία τους συστήματος. Δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου το σύστημα των μετεγγραφών. Λέω, λοιπόν, μήπως έμπαιναν κάποιες αρχές στο θέμα, αν τις συμφωνούσαμε όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία φοιτητών του ΤΕΙ Αθήνας που είχε στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι ανεξαρτήτως από την απόφαση τεσσάρων τμημάτων του ΤΕΙ Αθηνών να προσφύγουν στο ΣτΕ, τα εν λόγω ιδρύματα οφείλουν να εγγράψουν τους μετεγγραφέντες φοιτητές και τόνισε ότι το υπουργείο θα λάβει υπόψη τις αιτιάσεις των ιδρυμάτων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ώστε να μην ανακύψουν αντίστοιχα προβλήματα.
Το θέμα έφερε στη Βουλή πρόσφατα και το ΚΚΕ με ερώτησή του, στην οποία σημειώνει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών η απόρριψη της αίτησης μετεγγραφής σηματοδοτεί αδυναμία στην ουσία να σπουδάσουν, αφού οι οικογένειές τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης φοιτητικού σπιτιού μακριά από τον τόπο κατοικίας.
Οι επαναληπτικές. Σχετικά με τις επαναληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας καταργούνται από φέτος (ύστερα από 16 χρόνια που ίσχυαν) γιατί πλέον η απόκτηση του απολυτηρίου έχει διαχωριστεί από τις εισαγωγικές, συνεπώς δεν είναι απαραίτητες για το απολυτήριο. Οπως είπε με νόημα ο Κώστας Γαβρόγλου, εξάλλου, τα τελευταία χρόνια σημειωνόταν αυξημένη τάση λιποθυμιών και ασθενειών υποψηφίων, οι οποίοι αργότερα προσέφευγαν στις επαναληπτικές. Κατά μια άλλη εκδοχή, πάντως, οι επαναληπτικές καταργούνται για οικονομικούς λόγους, καθώς από φέτος οι Πανελλαδικές θα διεξάγονται Ιούνιο και ακολουθούν ειδικά μαθήματα κ.λπ., οπότε δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να διεξαχθούν εντός του μήνα.
Αν αποφασιζόταν να γίνουν τον Ιούλιο, που ξεκινούν οι θερινές διακοπές των εκπαιδευτικών, η εργασία τους γι’ αυτές θα έπρεπε να πληρωθεί με προσαυξήσεις.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μαθητών και της ΟΛΜΕ: «Απαιτούμε τη διατήρηση της διαδικασίας των επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να εντοπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τον θεσμό και να προτείνει λύσεις σε παιδαγωγική κατεύθυνση» ανακοίνωσε η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών.