Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να καραδοκεί για το Grexit, εάν το φάντασμα του 2015 επιστρέψει. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισαν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, που έκανε χθες πιο τσουχτερό το κρύο για τη γαλάζια αποστολή στο Βερολίνο. Σε μια σκληρή προεκλογική αναμέτρηση με τον Μάρτιν Σουλτς, μάλιστα, ο Σόιμπλε δεν αποκλείεται να μετατρέψει το ελληνικό ζήτημα σε βασικό όπλο κατά του κεντρικού αντιπάλου. Οι προειδοποιήσεις, ωστόσο, για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, οι οποίες έχουν επανέλθει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεν γίνονται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

ΕΩΣ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Η εχεμύθεια που είχαν προαποφασίσει Μητσοτάκης και Σόιμπλε έλαβε διαστάσεις επτασφράγιστου μυστικού για όσα διημείφθησαν στην 70λεπτη συνάντηση. Τα οικονομικά στοιχεία, οι προσδοκίες και οι στόχοι ενός προγράμματος που παρουσιάστηκαν αναλυτικά στον Σόιμπλε από τον πρόεδρο της ΝΔ για την παρακολούθηση των μνηνονιακών δεσμεύσεων ίσως να μην έχουν νόημα εάν η δεύτερη αξιολόγηση εξακολουθήσει να σέρνεται και ο εκλογικός κύκλος στο Βερολίνο ανοίξει επισήμως. Μετά τον Απρίλιο, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς, ο κίνδυνος μεγιστοποιείται: οι συζητήσεις δεν θα επικεντρώνονται στο χρονοδιάγραμμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων και στη χαμένη ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και στα σχέδια μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Στη βάση αυτή, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως και το «ξεκάθαρο “όχι” στην επιστροφή στη δραχμή», που αναδείχθηκε στο ραντεβού με την Ανγκελα Μέρκελ, καταγράφηκε πιο ηχηρά στη «συνάντηση εργασίας» με τον δόκτορα Σόιμπλε.