Οταν η Μπαρτσελόνα, που διαθέτει την καλύτερη επιθετική τριπλέτα στον κόσμο, έχει ως καλύτερό της παίκτη τον τερματοφύλακα, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε τέσσερα γκολ, οποιαδήποτε ανάλυση για το τι έφταιξε και συνετρίβη από την Παρί Σεν Ζερμέν με 4-0 πρέπει να θεωρηθεί πλεονασμός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα της Βαρκελώνης μοιάζει με το ναυάγιο της Ζακύνθου. Ο Γκάρι Λίνεκερ είναι βέβαιος πως ο Λιονέλ Μέσι δεν είχε ποτέ στο παρελθόν τόσο κακή απόδοση. Λάθος. Η «Ομάδα» υπενθυμίζει στον άγγλο σχολιαστή και πρώην διεθνή επιθετικό πως στον επαναληπτικό προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Μπάρτσα με την Ατλέτικο, τη σεζόν 2013-2014, ο Μέσι έτρεξε έξι χιλιόμετρα, μόλις 700 μέτρα περισσότερα από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Χοσέ Πίντο. Φυσικά οι Μπλαουγκράνα αποκλείστηκαν, ενώ έχασαν και τον τίτλο από την ίδια αντίπαλο ύστερα από μία εβδομάδα, ανοίγοντας τη συζήτηση, για πολλοστή φορά, για το «τέλος εποχής». Με την προσθήκη του Σουάρες η Μπάρτσα αναστήθηκε και κατέκτησε την επόμενη σεζόν το πέμπτο της Τσάμπιονς Λιγκ.

Τον κύκλο αυτής της ομάδας θα τον κλείσει μόνο η αποχώρηση του Μέσι, του ανθρώπου που ουσιαστικά τον άνοιξε με τη βοήθεια του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τα χρόνια όμως περνούν, ο Μέσι τον Ιούνιο γίνεται 30, ο Μπουσκέτς έχει χάσει τη σπιρτάδα του, ο Ινιέστα σκέφτεται πια περισσότερο το οινοποιείο του και ο Πικέ τις επιχειρήσεις του και την καριέρα της διάσημης συντρόφου του Σακίρα.

Φυσικό είναι λοιπόν να αυξάνονται όσοι αναρωτιούνται αν τελικά πλησιάζουμε στο «τέλος εποχής» μιας εκ των σπουδαιότερων ομάδων που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το να τρέχει ο Μέσι τα λιγότερα χιλιόμετρα δεν αποτελεί είδηση. Το να καλύπτει όμως μόλις 7.695 μέτρα σε ένα κρίσιμο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν, να μην πατά στην αντίπαλη περιοχή, να χάνει 18 φορές την μπάλα, να έχει μόλις ένα σουτ σε όλη τη βραδιά και να ανταλλάσσει πέντε πάσες με τον Σουάρες, τότε αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί η πηγή του κακού. Αυτή εντοπίζεται στις επιλογές του προπονητή του Λουίς Ενρίκε, για τον οποίο γύρισε η κλεψύδρα και δεν πρόκειται να ανακοπεί η αντίστροφη μέτρηση ακόμα κι αν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο αστουριανός προπονητής πήγε αδιάβαστος στη γαλλική πρωτεύουσα, τη στιγμή που ο επίσης ισπανός αντίπαλός του Ουνάι Εμερι, ο μάστερ των νοκάουτ ευρωπαϊκών αγώνων, όπως μαρτυρούν τα τρία σερί Γιουρόπα Λιγκ που έχει κατακτήσει με τη Σεβίλλη, είχε υπολογίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το σχέδιο ήταν απλό. Απέκοψε την τροφοδοσία των Μέσι, Νεϊμάρ και Σουάρες με το εκπληκτικό δίδυμο Ραμπιό και Βεράτι και ταυτόχρονα έδωσε εντολή στους παίκτες του να πλαγιοκοπούν την αχίλλειο πτέρνα της Μπάρτσα που είναι η δεξιά πλευρά της άμυνας της, την οποία καλύπτει ο μέσος Σέρχι Ρομπέρτο λόγω έλλειψης άλλης αξιόπιστης λύσης.

Ο Σέρτζιο Μπουσκέτς δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκθέσει τον προπονητή του: «Δεν ήταν θέμα συμπεριφοράς, αλλά καθαρά ποδοσφαιρικό. Πίεζαν περισσότερο και ήταν καλύτεροι στην τακτική. Είχαν σχέδιο και το εκτέλεσαν στην παραμικρή του λεπτομέρεια». Μόνο το όνομα του υπευθύνου της συντριβής δεν είπε ο ισπανός μέσος, αλλά όλοι κατάλαβαν ποιον εννοούσε. Το μεγαλύτερο λάθος του Λουίς Ενρίκε ήταν η χρησιμοποίηση του πουλέν του Αντρε Γκόμες στη θέση του Ιβάν Ράκιτιτς, προφανώς για να δικαιολογήσει τα 35 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η Μπάρτσα με προτροπή του για να έρθει στο Καμπ Νου.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Λουίς Ενρίκε γκρίνιαζε πως δεν έχει βάθος η Μπάρτσα. Το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν 120 εκατ. ευρώ για έξι παίκτες, με τον χαρούμενο πια Λουίς Ενρίκε να σπεύδει να δηλώσει πως «αυτή τη στιγμή έχω την καλύτερη ομάδα». Τελικά από τους έξι νεοαποκτηθέντες μόνο ο Ουμτιτί απέδωσε τα αναμενόμενα.

Η πίεση προς τον προπονητή της Μπάρτσα, που προς τιμήν του ανέλαβε πλήρως την ευθύνη του ναυαγίου, είναι τεράστια καθώς στον προθάλαμο των αποδυτηρίων του Καμπ Νου βρίσκονται ο Χόρχε Σαμπάολι της Σεβίλλης και ο πρώην του Ολυμπιακού και νυν της Μπιλμπάο Ερνέστο Βαλβέρδε. Η λεκτική επίθεσή του στον δημοσιογράφο του TV3 Ζόρντι Γκράου, που λίγο έλειψε να γίνει και φυσική, αποκαλύπτει το συναισθηματικό του φορτίο.