Τρία (τουλάχιστον) πολύ σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν αναδεικνύει στους «Financial Times» ο Γκίντεον Ράχμαν. Πρώτον, πόσο μπορεί να διαρκέσει το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο. Δεύτερον, η απομάκρυνση Φλιν σημαίνει ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένο να ανακτήσει τον έλεγχο; Και τρίτον, είναι πλέον ο πρόεδρος Τραμπ τόσο ευάλωτος όσο δείχνει;

Για το θέμα του χάους στον Λευκό Οίκο, ο έγκριτος αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι άνευ προηγουμένου το γεγονός ότι ένας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας εξαναγκάζεται σε απομάκρυνση τόσο σύντομα. Η παραίτηση του Φλιν ακολουθεί το μέγα θέμα που προέκυψε από το προεδρικό διάγματα για την απαγόρευση εισόδου πολιτών από 7 μουσουλμανικές χώρες στις ΗΠΑ – που την ανέτρεψαν τα δικαστήρια.

Αυτή τη στιγμή, γράφει ο Ράχμαν, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι χωρίς ηγεσία και σε χαοτική κατάσταση. Την ενημέρωση του προέδρου Τραμπ για τις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες και για τις εξελίξεις σε διεθνείς κρίσεις κάνουν στελέχη της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, ενώ μέχρι τώρα όλα αυτά τα θέματα τα χειριζόταν ο Φλιν. Το πρόβλημα χειροτερεύει από την παράλληλη κατάστασης χάους στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο διορισμός του Ρεξ Τίλερσον στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις επικυρώθηκε από τη Γερουσία, όμως δεν διαθέτει ούτε έναν υφυπουργό. Και πρόσφατα έγιναν μαζικές αποχωρήσεις από τη διοικητική ηγεσία του υπουργείου. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει.

Κάποιοι από το κατεστημένο της Ουάσιγκτον μπορεί να δουν σε όλη αυτή την κατάσταση ευκαιρίες. Ο Φλιν ήταν απρόβλεπτος και είχε απομακρυνθεί λόγω κακής συμπεριφοράς από την προηγούμενη δουλειά του ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του υπουργείου Αμυνας. Τώρα είναι πιθανό πιο έμπειρα και αξιοσέβαστα άτομα – όπως ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους – να καλύψουν τα κενά, όμως δεν θα ήταν ρεαλιστικό, σημειώνουν οι αναλυτές, να περιμένουμε από την κυβέρνηση Τραμπ να επιστρέψει στην συμβατική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θα έπρεπε να ασχοληθεί με όλα αυτά, όμως η υπόθεση Φλιν μπορεί να έχει ξεκινήσει ένα ντόμινο το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι τον πρόεδρο. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ήδη αποφασίσει πως υπήρξε ρώσικη παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος δέχεται κατηγορίες για τη συμπεριφορά του στη Μόσχα και τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο του Πούτιν.

Ο Φλιν μπορεί να αισθανθεί ότι υπήρξε αποδιοπομπαίος τράγος. Εάν τις επόμενες εβδομάδες υπονοήσει ότι όλες οι επαφές του με τους Ρώσους έγιναν έπειτα από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, τότε οι κατηγορίες θα φθάσουν μέχρι τον Λευκό Οίκο. Η συζήτηση για μια πιθανή μελλοντική παραπομπή του Τραμπ ίσως είναι πρόωρη. Ομως δεν είναι και αδικαιολόγητη.