Είχε εξουσιοδοτήσει κανείς από τον Λευκό Οίκο τον Μάικλ Φλιν να κάνει αυτές τις επαφές με τη Ρωσία; Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε συζητήσει το θέμα των κυρώσεων με τους Ρώσους πριν αναλάβει τα καθήκοντά του; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν στο κύριο άρθρο τους οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής μένουν αναπάντητα.

Η εφημερίδα διαπιστώνει πολλά κενά στην υπόθεση Φλιν. Ο πρόεδρος Τραμπ, γράφει, μπορεί να πιστεύει ότι η παραίτηση του Φλιν από τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας θα έθετε τέλος στην αμφιλεγόμενη εμπλοκή της κυβέρνησής του με τη Ρωσία. Οι αποκαλύψεις, όμως, συνεχίζονται. Και συνεχίζεται και ένα «φιάσκο», στο οποίο αποτυπώνονται η δυσλειτουργία και η ανεντιμότητα του Λευκού Οίκου υπό την ηγεσία του Τραμπ, αλλά και το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος ήταν εντελώς ανέτοιμος να υπερασπίσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνουν ότι το Κογκρέσο έχει πλέον την υποχρέωση να αναλάβει δράση. Και σε αυτό το σημείο στρέφουν τα πυρά τους και προς τους Ρεπουμπλικανούς. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ζήτησαν έρευνα εις βάθος, η στάση του κόμματος χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα. Ο επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα.

Οι Ρεπουμπλικανοί, υπενθυμίζει η εφημερίδα, είχαν εξαπολύσει σφοδρότατες επιθέσεις εναντίον της Χίλαρι Κλίντον επειδή χρησιμοποιούσε έναν ιδιωτικό σέρβερ για την ηλεκτρονική της αλληλογραφία ως υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, άνοιξαν τον δρόμο σε οκτώ έρευνες για τον ρόλο της Κλίντον στην επίθεση στη Βεγγάζη, οι οποίες αποδείχθηκαν όλες τους άκαρπες.

Τώρα, οι ίδιοι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να βοηθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να αποκρύψει την αλήθεια και αρνούνται οποιαδήποτε έρευνα για την επίθεση των ρώσων χάκερ στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και άλλες απόπειρες επηρεασμού του αποτελέσματος των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, καθώς και τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.

Είναι αρκετά αυτά τα δύο μέτρα και σταθμά για να προστατευτεί ο Τραμπ από τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων; Η απάντηση βρίσκεται σε κάτι που υπενθυμίζει ο Τιμ Γουίνερ, πρώην δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» και συγγραφέας βιβλίων για το FBI και την εποχή Νίξον: ο δρόμος για το Watergate και την παραίτηση του τότε προέδρου άνοιξε τον Απρίλιο του 1969, δηλαδή τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του, όταν ο Νίξον έδωσε εντολή στον σύμβουλό του εθνικής ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ να παγιδεύσει μέλη του επιτελείου του. Ο στόχος του ήταν να σταματήσει τις διαρροές απόρρητων πληροφοριών. Το ένα έφερε το άλλο ώσπου ο Νίξον παραβίασε το Σύνταγμα.

Εχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου και η «απεχθής οσμή της αλήθειας» άρχισε να αναδίδεται ήδη από την Ουάσιγκτον. Σε ποιον ανήκει η πατρότητα της φράσης; Στον Χένρι Κίσινγκερ!