Σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της σύγχρονης αμερικανικής Ιστορίας, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα και στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ, εξελίσσεται η υπόθεση της επαφής συνεργατών του με στελέχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν πλέον εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για «εσχάτη προδοσία». Και κάποιοι αναρωτιούνται αν οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη «στον δρόμο για άλλο ένα Γουότεργκεϊτ»;

Η κυβέρνηση Τραμπ μετρά μόλις 25 ημέρες ζωής, όμως απ’ ό,τι φαίνεται η παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν για τις συζητήσεις που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο όταν ήταν ακόμα πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα και τις διαπραγματεύσεις για τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, αποτελεί την κορυφή μόνο του παγόβουνου. Χθες, η εφημερίδα «New York Times» γνωστοποίησε ότι υπάρχουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που δείχνουν ότι στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και στενοί συνεργάτες του είχαν συστηματικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Μεταξύ αυτών και ο Πολ Μάναφορτ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Για την εγκυρότητα της είδησης, η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από τις τηλεφωνικές υποκλοπές που έχουν στη διάθεσή τους οι μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες, προφανώς, ευθύνονται για την διαρροή –επιβεβαιώνοντας τις φήμες για τη σκληρή τους κόντρα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας φέρεται ότι υπέκλεψαν τα τηλεφωνήματα αυτά την ίδια περίοδο που γινόταν ο εντοπισμός των στοιχείων για τη ρωσική εμπλοκή στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να ερευνήσουν τότε αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ είχε κάποιου είδους συνεργασίας με τους Ρώσους για τις υποκλοπές, αλλά και για άλλες προσπάθειες επηρεασμού της προεκλογικής εκστρατείας από τη Μόσχα.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την οποιαδήποτε «συνεργασία» μεταξύ του επιτελείου Τραμπ και των Ρώσων. Ομως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν θορυβηθεί από τη συχνότητα των επαφών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Τραμπ εκφραζόταν θετικά για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών δήλωσαν στους δημοσιογράφους της εφημερίδας ότι οι επικοινωνίες που έχουν υποκλαπεί δεν περιορίζονται στα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, αλλά περιλαμβάνουν και τις επικοινωνίες άλλων συνεργατών του. Από τη ρωσική πλευρά, στις επικοινωνίες αυτές φαίνεται να συμμετείχαν μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

«Αν ισχύουν όλα αυτά, τότε μιλάμε για ένα σκάνδαλο εφάμιλλο, αν όχι μεγαλύτερο του Γουότεργκεϊτ», έσπευσε να σχολιάσει ο Νταν Ράδερ, βετεράνος δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο 85χρονος δημοσιογράφος έγραψε πως «το Γουότεργκεϊτ υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της εποχής μου –τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ηταν η στιγμή κατά την οποία οι ΗΠΑ έφτασαν σε κατάσταση συνταγματικής κρίσης. Με ανώτερο το 10, το Γουότεργκεϊτ ήταν 9. Το σκάνδαλο που προκύπτει τώρα βρίσκεται κάπου μεταξύ 5 με 6, αλλά έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να φτάσει πολύ υψηλότερα. Είναι ανατριχιαστικό».

Ο βουλευτής Σεθ Μούλτον, πρώην πεζοναύτης, επικεφαλής μιας ομάδας Δημοκρατικών, δήλωσε ότι οι καταγγελίες ισούνται με «εσχάτη προδοσία». Μιλώντας στο CNΝ ανέφερε πως «η Ρωσία αποτελεί τον βασικό εχθρό των ΗΠΑ. Εάν μέλη της κυβέρνησης ουσιαστικά συνωμοτούν με τη Ρωσία είτε νωρίτερα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είτε τώρα μέσα κι έξω από τον Λευκό Οίκο…, αυτό αποτελεί τον ορισμό της προδοσίας». Την ίδια ώρα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις σχέσεις του Μάικλ Φλιν με τη Ρωσία –που, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες αποκαλύψεις, μπορεί να έγιναν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης “συνεργασίας” του επιτελείου Τραμπ με στελέχη του Κρεμλίνου.

Οι Ρώσοι έσπευσαν να διαψεύσουν τις αναφορές για σχέσεις με το περιβάλλον Τραμπ. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι το δημοσίευμα των «New York Times» περιείχε απλώς «ανώνυμες πληροφορίες» και σε αυτό ήταν «πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις ψεύτικες ειδήσεις».

Ο πρόεδρος Τραμπ χθες επίτέθηκε στις μυστικές υπηρεσίες μιλώντας για «παράνομες διαρροές». «Οι ανοησίες για τις ρωσικές επαφές αποτελούν απλά προσπάθεια συγκάλυψης των πολλών λαθών που έγιναν στην εκστρατεία της Χίλαρι που ηττήθηκε», έγραψε στο twitter.