Η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν η επίσημη αντίδραση των εκπροσώπων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στις δηλώσεις του προέδρου των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», που ερμηνεύτηκαν αρχικά ως αλλαγή στάσης για το θέμα αυτό. Ο Βέμπερ κάλεσε το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν επιμένει στην απαίτησή του για κούρεμα του χρέους. Με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας στην κυβέρνηση έσπευσαν χθες να διαψεύσουν το ενδεχόμενο αλλαγής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ που θεωρείται ότι εκφράζει τις θέσεις της καγκελαρίου Μέρκελ. Αξιόπιστες γερμανικές πηγές συνέδεαν πάντως τις δηλώσεις Βέμπερ με την προσπάθειά του να εκφράσει μία τάση στο εσωτερικό του CDU, η οποία ωστόσο δεν είναι η κυρίαρχη και –κατά τους ίδιους –οδηγεί απευθείας σε ένα τέταρτο Μνημόνιο την Ελλάδα.
Τι είπε Βέμπερ; «Εάν το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα του χρέους, πρέπει να αφεθεί να φύγει. Η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια» λέει ο Βέμπερ στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το ΔΝΤ με την τεχνογνωσία του ήταν απαραίτητο στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών, λέει ο Βέμπερ. Αλλά οι όροι άλλαξαν και το ΔΝΤ θέτει ως όρο της συμμετοχής του το κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Αυτό είναι άδικο έναντι άλλων χωρών που υλοποίησαν τα προγράμματα χωρίς κούρεμα χρέους», π.χ. η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη της Γερμανίας, λέει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι: «Οι φορολογούμενοι περιμένουν και με το δίκιο τους να πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της». Ωστόσο διευκρινίζει αμέσως μετά ότι «δεν μπορεί να είναι κάποιος με το ΔΝΤ και ταυτόχρονα κατά του κουρέματος του χρέους».
Επιπρόσθετα, ο Βέμπερ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εταίρος στο ΔΝΤ με καθοριστική επιρροή. Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον εξαρτάται κανείς από τη συνεργασία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Βέμπερ, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα ήταν υπέρ της Αθήνας και υπέρ της διατήρησης της ευρωζώνης, ο Τραμπ έχει πει ότι περιμένει πως η ΕΕ θα διαλυθεί.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οι δηλώσεις Βέμπερ προκάλεσαν ομοβροντία αντιδράσεων από βουλευτές των δεξιών κομμάτων. Ο κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε στο «Φόκους»: «Εμμένουμε στη δέσμευση ότι το ΔΝΤ θα μείνει στη βάρκα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε περαιτέρω βοήθεια. Το ΔΝΤ δεν είπε μέχρι στιγμής τελεσίδικα ότι θεωρεί το κούρεμα χρέους απαράβατο όρο για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα».
Ο Εκαρντ Ρέεμπεκ (CDU), πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού, δήλωσε στη «Χάντελσμπλατ» ότι «ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ούτε το υπουργείο Οικονομικών άλλαξαν θέση. Για μας είναι δεσμευτική η απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής για το πρόγραμμα της Ελλάδας. Εκεί έχει καθοριστεί σαφώς ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαράβατη για την ευρωζώνη».
Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, είπε: «Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, θα αρθεί η βάση για το σημερινό πρόγραμμα και η Βουλή πρέπει να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα».