Μετά τα δάση του Ελληνικού, τώρα μας προέκυψαν και πάλι τα αρχαία. Δεκαοκτώ λοιπόν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού – Αθλητισμού, Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Οικονομίας ζητούν τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου και των 6.200 στρεμμάτων της έκτασης του Ελληνικού.
Διαβάζοντας τη λίστα ξεχωρίζω αρκετά προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Σία Αναγνωστοπούλου, που ξαναβάζουν μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο θέμα αρχαίων στο πρώην αεροδρόμιο. Διότι θα σας θυμίσω ότι ο πρώτος διδάξας ήταν τον περασμένο Αύγουστο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
Ηταν τότε που τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ είχαν ενημερωθεί πως το ΥΠΠΟ πρόκειται να κινήσει τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Με τα πολλά και έπειτα από διαβεβαιώσεις ότι η κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζει την επένδυση το θέμα τακτοποιήθηκε. Προσωρινά όμως αφού φρόντισαν να το επαναφέρουν χθες οι 18. Οπως και ο Μπαλτάς, έτσι και αυτοί, αναφέρουν ότι ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά τη θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας που μπορεί να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων.
Τότε ο Μπαλτάς είχε χαρακτηρίσει το Ελληνικό ήττα στον δημοκρατικό δρόμο προς το σοσιαλισμό. Τώρα, οι 18 μιλούν για κίνηση προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς, όχι ακύρωσης της επένδυσης. Εγώ ξέρω ότι όποιος θέλει να γίνει μια επένδυση και μάλιστα τόσο μεγάλη, φροντίζει να λύνει προβλήματα, όχι να ανακαλύπτει συνεχώς καινούργια.
Μέτωπο ενάντια στις επενδύσεις
Με πονήρεψε, πάντως, ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη βλέπει «δάκτυλο» Τσίπρα και Τσακαλώτου στην ερώτηση των 18. «Λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης “αναδείχθηκε” σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως “λαγός” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η σημερινή ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ’ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των 53» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Κωνσταντινόπουλος.
Και υπενθυμίζει ότι εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών επιστολή από κοινού με τις ΚΟ της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των συναρμόδιων επιτροπών για την επένδυση του Ελληνικού και με θέμα την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
«Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση… Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μια κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας» υποστηρίζει τέλος ο βουλευτής.