Κι αφού με αφορμή τον Σταύρο μίλησα για το Στρασβούργο, να σας πω ότι μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε καρπούς χθες, οπότε και ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία η οποία αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα που δημιουργείται για την περίοδο 2021-2030.
Και δεν ήταν τόσο εύκολο καθώς προϋπόθεση για να συμμετάσχει μια χώρα στο συγκεκριμένο Ταμείο είναι το ΑΕΠ της να βρίσκεται κάτω από το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013.
Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα βρισκόταν λίγο πάνω από το 60% ενώ το 2014 έπεσε στο 59%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επωφεληθεί. Σε αυτό το σημείο ήρθε η τροπολογία Ανδρουλάκη, στην οποία ζητούσε να προστεθεί ως χρονιά υπολογισμού τόσο το 2014 όσο και το 2015.
Το επιχείρημά του που επανέλαβε χθες λίγο πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πως «ένα Ταμείο το οποίο έχει ως στόχο την αλληλεγγύη δεν μπορεί να αποκλείει χώρες που την έχουν ανάγκη».
Επειτα από διάφορες διεργασίες και συζητήσεις στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Ομάδας αποφασίστηκε τελικά η υπερψήφιση της τροπολογίας από τους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές και όχι μόνο βεβαίως. Αλλωστε την τροπολογία συνυπέγραψαν και έλληνες ευρωβουλευτές από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς.
Βεβαίως, επειδή ως Μικροπολιτικός θέλω να είμαι πάντα δίκαιος, να σας πω ότι η τροπολογία κατατέθηκε μεν με πρωτοβουλία του Ανδρουλάκη, αλλά σημαντική ήταν και η συνεισφορά της Μαρίας Σπυράκη. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ ως μέλος της Επιτροπής Ενέργειας ήταν εκείνη που έπεισε τους συναδέλφους της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δουν θετικά την προσπάθεια.