Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτίθεται να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας πριν από τον Απρίλιο, ενώ έστειλε τον δικό του άνθρωπο να παρακολουθήσει τις συζητήσεις ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι χωρίς το ΔΝΤ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι όσοι θεωρούν πως ένα Grexit θα ήταν καλύτερο «δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλούν».

Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση αναφορικά με την ακρίβεια και τον ρεαλισμό των προβλέψεών τους που θα κρίνουν και τον τελικό λογαριασμό των απαιτούμενων πρόσθετων μέτρων από την κυβέρνηση. Οσο δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους στα νούμερα, φαντάζει αδύνατο να υπάρξει άμεσος συμβιβασμός στο πακέτο μέτρων, πλεονασμάτων και χρέους που επιδιώκει να κλείσει ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πολ Τόμσεν με μια δήλωση πέντε αράδων στη γερμανική «Handelsblatt» μετέφερε ξεκάθαρα για τον Απρίλιο (αν όχι για τον Σεπτέμβριο με την οριστική επικύρωση των στοιχείων) το ενδεχόμενο αναθεώρησης των απαισιόδοξων –κατά την άποψη της κυβέρνησης και της Κομισιόν –εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016, θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη» δήλωσε. Τα στοιχεία έχουν αμφισβητηθεί ευθέως τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η κόντρα ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και τον Πιερ Μοσκοβισί, με φόντο τα στοιχεία, δεν απέχει πολύ από το να πάρει χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στις προβλέψεις των δύο θεσμών είναι τεράστιες. Η Κομισιόν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2016. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι θα είναι μόλις 0,9%. Ακόμα χειρότερα, για το 2018 η Κομισιόν εκτιμά ότι ακόμα και χωρίς πρόσθετα μέτρα (αν και με κάποιους κινδύνους) επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ βάζει τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ, το πολύ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ. Σε αυτό το φόντο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το αίτημα του ΔΝΤ να στείλει παρατηρητή στις επαφές ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat αναφορικά με τη συλλογή στοιχείων για το ύψος του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Με επιστολή προς την ΕΛΣΤΑΤ, το Ταμείο ζήτησε η Βιέρα Καρόλοβα να παρακολουθήσει τις συνομιλίες –οι οποίες γίνονται κάθε χρονιά στο πλαίσιο μιας τυποποιημένης διαδικασίας –ανάμεσα στα στελέχη της ελληνικής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο διάστημα 31 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, «το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο». Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά τη δήλωση Ντεϊσελμπλούμ σύμφωνα με την οποία είναι «αδιανόητο» να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, χθες ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησής του, ότι δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. Για πρώτη φορά, όμως, έβαλε στο κάδρο και το σενάριο της χρεοκοπίας αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η πίεση από τη δήλωση αυτή εκτιμάται πως αφορά και τα κράτη-μέλη τα οποία αντιδρούν στα απαραίτητα βήματα υποχώρησης –πέραν της ελληνικής κυβέρνησης –για να ενταχθεί το Ταμείο στο τρέχον πρόγραμμα. Το ΔΝΤ ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, θα αργήσει ακόμα να ανοίξει τα χαρτιά του.