Για πυρηνικό πόλεμο προετοιμάζεται η ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση στην περίπτωση που στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δεν βγει λευκός καπνός για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη καταστρώνουν ένα σχέδιο γενικευμένης αντεπίθεσης, εφόσον καταγραφεί μια παρελκυστική τακτική από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία θα παρατείνει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και, συνακόλουθα, την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία και την πορεία της χώρας. Την έντονη καχυποψία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές προθέσεις φρόντισε να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσω Βερολίνου, κατά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων και γερμανούς δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας στην αναβίωση ενός σκηνικού που θα αντιγράφει την πορεία που ακολουθήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, πριν ο Πρωθυπουργός καταλήξει στη ζαριά του δημοψηφίσματος.

Η αναζωπύρωση των συζητήσεων για ένα Grexit, η οποία δεν καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μόνο σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια παράμετρος που δεν προσπερνά η Πειραιώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο να κινηθεί σε μια αντιπολιτευτική ρότα και κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον κοινοτικό επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προετοιμάζοντας τη γαλάζια αντεπίθεση. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον Αλέξη Τσίπρα για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία επιτρέπει σε εταίρους και δανειστές να προβάλλουν όλο και περισσότερες υπερβολικές απαιτήσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ. Αντίστοιχα μηνύματα φρόντισε χθες να εκπέμψει και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με Μέρκελ, Σόιμπλε και Μοσκοβισί. Ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε πως «κάθε μέρα που περνά, ο λογαριασμός μεγαλώνει», αφήνοντας να διαφανεί και η ανησυχία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.