Επιμένει το Μαξίμου ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για καταρχήν συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου συντελούνται παρασκηνιακές διεργασίες κατά τις οποίες «όλοι συνομιλούν με όλους», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Πίσω από τις γραμμές, η κυβέρνηση αφήνει να γίνει αντιληπτό ότι οι όποιες διαβουλεύσεις γίνονται εν γνώσει και του ΔΝΤ και δεν αφορούν συνεννοήσεις αποκλειστικά μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ευρωπαϊκών θεσμών. «Η συζήτηση η οποία διεξάγεται έχει ως σκοπό την υιοθέτηση μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου η οποία θα εμπλέκει όλους όσοι συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα» επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα υιοθετήσει τελικώς τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αντιμετωπίζει ως ελαφρά μετατόπιση την διαπίστωση του Πολ Τόμσεν ότι το Ταμείο ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Απάντηση ωστόσο για το πότε (κι αν) θα συμβεί αυτό δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Το Μαξίμου λέει πάντως ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη δεν υπονόησε ότι θα περιμένει τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο για να αποφασίσει αν θα κάνει αναθεώρηση των προβλέψεών του. Αντιθέτως η κυβέρνηση εμφανίζεται να γνωρίζει ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, επομένως τη Δευτέρα υπάρχει πιθανότητα να συμφωνηθούν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα χτιστεί η τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Υποχωρήσεις και αντισταθμιστικά
Στο μεταξύ, βεβαίως ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως θα αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες προσέγγισης όλων των πλευρών λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Θεωρητικά η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας με τους δανειστές στο Eurogroup θα σήμαινε ότι αφενός η κυβέρνηση έχει δεχτεί να κάνει τέτοιες υποχωρήσεις που θα μετριάσουν την “γκρίνια” του Ταμείου και αφετέρου ότι όλοι οι θεσμοί θα αποδεχτούν τα αιτήματα της κυβέρνησης να οριστούν και τα περίφημα αντισταθμιστικά μέτρα, για τα οποία το Μαξίμου δεν κάνει καμία αναφορά, μολονότι η προσθήκη τους στη συμφωνία-πακέτο συζητείται σε παρασκηνιακό επίπεδο.
Κάπως έτσι άλλωστε κυβερνητικοί επιτελείς επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας και επιδιώκουν την πολυπόθητη δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ του πακέτου προληπτικών μέτρων και των ισοδυνάμων που θα συμφωνηθούν και θα ψηφιστούν.
Οι ενδείξεις φανερώνουν πως τα προληπτικά μέτρα θα περιλαμβάνουν και μείωση του αφορολογήτου και περικοπές στο ποσοστό του ΑΕΠ για το συνταξιοδοτικό, μέτρα που θα τοποθετηθούν σ’ ένα ευρύχωρο πακέτο με ρυθμίσεις για μείωση φορολογίας, συντελεστών ΦΠΑ, ενδεχομένως περιορισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και κοινωνικές παροχές από τις υπεραποδόσεις της οικονομίας.
Πάντως ο Πιερ Μοσκοβισί δεν κόμισε στην Αθήνα καμία πρόταση, διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι ο επίτροπος Οικονομικών συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν έκανε διαπραγμάτευση. Σύμφωνα δε με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση και μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας.
Ως προς το θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι στόχος της είναι η είσοδος στο QE τον Μάρτιο, εκτίμηση που συμμερίζονται αρκετά στελέχη της, όχι όμως και όλα. Υπάρχουν δηλαδή κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν ότι η χώρα δεν προλαβαίνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ ακόμη κι αν οι βασικοί άξονες της συμφωνίας προσδιοριστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Οσοι θεωρούν πάντως ότι η ένταξη είναι ανέφικτη για τον Μάρτιο υποστηρίζουν ότι “δεν χάθηκε και ο κόσμος” αφού αυτό μπορεί να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Απρίλιο.
Υπουργικό μασάζ στους βουλευτές
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Κοινοβουλευτική της Ομάδα είναι απολύτως συμπαγής και εμφανίζεται περίπου βέβαιη ότι δεν θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα από τους βουλευτές όταν το πακέτο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Παρ’ όλα αυτά ήδη έχει αρχίσει να γίνεται συστηματική δουλειά με διάφορους υπουργούς να προσπαθούν να εξηγήσουν στους βουλευτές το πακέτο της συμφωνίας που διαμορφώνεται ακόμη και τώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή είπε ότι το όργανο θα συνεδριάσει εκ νέου για να ανάψει το πράσινο φως στη συμφωνία (εφόσον κλείσει) και ομοίως θα ενημερωθεί διεξοδικά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γενικώς ακόμη και οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εμφανίζονται πιο κουμπωμένοι απέναντι σε μια δύσκολη συμφωνία κινούνται στην κατεύθυνση πως όποιος δεν επιθυμεί να ψηφίσει θα πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα.