Ο κάουμποι του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν ξεχνά την τέχνη του. Ο Κώστας Μήτρογλου μπορεί να είναι ένας παρεξηγημένος (από πολλούς) ποδοσφαιριστής, όμως έπειτα από τόσα χρόνια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ικανότητά του να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ενας αθλητής που δέχτηκε κατά καιρούς έντονη κριτική είτε για τον τρόπο πανηγυρισμού είτε για το λουκ που επέλεγε.

Ο 29χρονος επιθετικός διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπενφίκα και έχοντας ήδη κάνει απόσβεση για τα 7 εκατ. ευρώ που έδωσε η πορτογαλική ομάδα το καλοκαίρι στη Φούλαμ για να αποκτήσει τα δικαιώματά του.

Ο Μήτρογλου είχε δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά του στην περσινή δοκιμαστική χρονιά (ως δανεικός) στους Αετούς, όταν πέτυχε 20 γκολ στο πρωτάθλημα. Στη φετινή περίοδο, το προχθεσινό γκολ κόντρα στην Ντόρτμουντ στο πρώτο ματς της φάσης των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το 19ο σε όλες τις διοργανώσεις. Εχει δέκα γκολ στο πρωτάθλημα, επτά στο Κύπελλο, ένα στο Λιγκ Καπ και ένα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι ακόμα, από την αρχή της περιόδου έχει σημειώσει τρία γκολ με τη φανέλα της Εθνικής. Στο φιλικό με την Ολλανδία και κόντρα στο Γιβραλτάρ και την Κύπρο.

Πέρασε αρκετός χρόνος από τότε που δέχτηκε τις επικρίσεις τού τότε προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτη Κόκκαλη για τους πανηγυρισμούς με τα πιστόλια. Σε μια περίοδο που οι Ερυθρόλευκοι δεν πατούσαν καλά στο γήπεδο, ο Μήτρογλου έπειτα από ένα γκολ πανηγύριζε σαν πιστολέρο. Ηταν η περίοδος 2009-2010 και ύστερα από δύο συνεχόμενες γκέλες ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να μιλήσει σε σκληρή γλώσσα στους παίκτες. Μεταξύ άλλων απευθύνεται στον Μήτρογλου λέγοντας: «Κι εσύ σταμάτα τα πιστόλια, δεν είσαι καουμπόι». Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες, ήρθε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η απάντηση του Μήτρογλου ήταν δύο γκολ και φυσικά ο ανάλογος πανηγυρισμός!

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε δεν υπολόγιζε σε αυτόν και έτσι δόθηκε δανεικός σε Πανιώνιο (11 αγώνες, 8 γκολ) και Ατρόμητο (34 αγώνες, 17 γκολ). Μετά την επιστροφή από το Περιστέρι, όμως, όχι απλά φόρεσε ξανά με επιτυχία την ερυθρόλευκη φανέλα, αλλά όταν έφτασε η στιγμή για προσωρινό αποχαιρετισμό, έφερε στο ταμείο της πειραϊκής ομάδας σχεδόν 15 εκατ. ευρώ. Αυτή ήταν η συμφωνία του Ολυμπιακού με τη Φούλαμ τον Ιανουάριο του 2014 κι ενώ είχε προηγηθεί ένα εξαιρετικό τρίμηνο με 14 γκολ στο πρωτάθλημα και ένα χατ τρικ στις Βρυξέλλες με την Αντερλεχτ για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πρόβλημα του Μήτρογλου στη Φούλαμ προήλθε από έναν τραυματισμό που είχε προηγηθεί της μεταγραφής, αλλά και από το ότι δεν πήρε καθόλου ευκαιρίες από τον τότε προπονητή της αγγλικής ομάδας Φέλιξ Μάγκατ. Ο αποχωρισμός με τους Ερυθρόλευκους ήταν προσωρινός, καθώς την επόμενη χρονιά ήρθε πάλι στο Λιμάνι ως δανεικός, σημειώνοντας 16 γκολ σε 24 ματς. Το καλοκαίρι του 2015, έκλεισε το κεφάλαιο Ολυμπιακός και άνοιξε ένα νέο, της Μπενφίκα. Ο Μήτρογλου θα παραμείνει κάτοικος Λισαβόνας έως το 2020, ενώ οι ετήσιες αποδοχές του αγγίζουν τα 1,8 εκατ. ευρώ.