Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ρόμπερτ Χάργουαρντ, αντιναύαρχο εν αποστρατεία και πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, να γίνει ο νέος σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας, καθώς κινείται γρήγορα προκειμένου να περιορίσει τη ζημιά που προκλήθηκε από το σκάνδαλο της παραίτησης του Μάικλ Φλιν.

Ο Χάργουαρντ, που ανήκε στο σώμα των SELAs, των ειδικών δυνάμεων του ναυτικού, απάντησε στον Λευκό Οίκο ότι χρειάζεται χρόνο να σκεφθεί την προσφορά. Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, προβληματίζεται από το γεγονός ότι ο Φλιν εκδιώχθηκε έχοντας υπηρετήσει στη θέση αυτή μόλις 24 ημέρες. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2013, ο πρώην στρατιωτικός ανέλαβε υψηλόβαθμη θέση στη Lockheed Martin, καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους στρατιωτικούς κύκλους. Θεωρείται πολύ πιο σοβαρός και ισορροπημένος από τον Φλιν, ο οποίος αποτέλεσε αμφιλεγόμενη επιλογή.

Ο υποψήφιος για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, της υπηρεσίας που συντόνιζε την εξωτερική πολιτική επί προεδρίας Μπους. Διετέλεσε και στέλεχος της Κεντρικής Διοίκησης, που επιβλέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, με αφεντικό τον Τζέιμς Μάτις, ο οποίος σήμερα ηγείται του υπουργείου Αμυνας.

Εκτός από τον Χάργουαρντ υπάρχουν και άλλοι δύο υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Φλιν: ο στρατηγός ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην επικεφαλής της CIΑ, το όνομα του οποίου όμως αμαυρώθηκε όταν έγινε γνωστό ότι έδωσε απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη του, και ο Κιθ Κέλογκ, απόστρατος στρατηγός που έχει υπηρετήσει σε υψηλόβαθμα πόστα.