H Deutsche Bank, η γερμανική τράπεζα που έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από σκάνδαλα και έχει δανείσει εκατοντάδες εκατομμύρια στον Ντόναλντ Τραμπ, διεξήγαγε εσωτερική εξέταση των προσωπικών λογαριασμών του αμερικανού προέδρου, προκειμένου να εντοπίσει εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ύποπτες συνδέσεις με τη Ρωσία, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Guardian».

Η Deutsche Bank, εις βάρος της οποίας διεξάγει έρευνα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για την τήρηση των κανονισμών, αναζητούσε στοιχεία για το εάν τα πρόσφατα δάνεια που χορήγησε στον Ντόναλντ Τραμπ –τα οποία μάλιστα δόθηκαν υπό εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες –θα μπορούσαν να διαθέτουν εγγυήσεις από τη Μόσχα.

Η βρετανική εφημερίδα έμαθε ότι και μέλη της οικογένειας του αμερικανού προέδρου είναι πελάτες της Deutsche Bank, που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η τράπεζα εξέτασε λογαριασμούς που διαθέτει η κόρη του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ, ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, που είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και ο αδελφός του Κούσνερ.

Η εσωτερική έρευνα δεν βρήκε αποδείξεις οποιασδήποτε σύνδεσης με τη Ρωσία, όμως η γερμανική τράπεζα δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις να ορίσει εξωτερικό, ανεξάρτητο ελεγκτή που θα εξετάσει τις δοσοληψίες της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οπως δήλωσε ο βουλευτής Μπιλ Πάσκρελ, μέλος της επιτροπής της Βουλής που είναι υπεύθυνη για τη φορολογική πολιτική, «γνωρίζουμε ότι η Deutsche Bank είναι από τους μεγαλύτερους δανειστές του Ντόναλντ Τραμπ και αυτή τη στιγμή η τράπεζα βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για πλήθος παραβάσεων. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να γνωρίζουν το εύρος της διασύνδεσης της τράπεζας με τον πρόεδρο και εάν υπάρχει οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στα δάνεια προς τον Τραμπ».

Ο Πάσκρελ πρόσθεσε ότι η τράπεζα βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή έρευνα επειδή βοήθησε ρωσικό ξέπλυμα χρημάτων –«μια πιθανά πολύ ανησυχητική σύγκρουση συμφερόντων», όπως τη χαρακτήρισε. Είπε ότι θα προέτρεπε το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη «να ρίξει φως» στη διαδικασία δανειοδότησης του προέδρου, προκειμένου «να απαλειφθεί οποιαδήποτε υποψία παραπτώματος». Επίσης, ζήτησε να επιτραπεί στο Κογκρέσο να ελέγξει τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, σε συνεδρίαση που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, μια και ο αμερικανός πρόεδρος δεν τις έχει δώσει στη δημοσιότητα.

Η «Guardian» επικαλείται πηγή που έχει γνώση για την εσωτερική έρευνα στην Deutsche Bank και ισχυρίζεται ότι διετάχθη αφότου ο Τραμπ εκδήλωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τραπεζικούς κανονισμούς, τα άτομα με πολιτική έκθεση υποβάλλονται σε πιο αυστηρούς ελέγχους από ό,τι οι απλοί πολίτες λόγω της εγγύτητάς τους στην εξουσία.

Μετά τη νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, η τράπεζα διπλοτσεκάρισε τα αρχεία της. Τον τελευταίο καιρό, έχει δεχθεί πολλά αιτήματα από ΜΜΕ και δημοσιογράφους σχετικά με τα πρόσφατα δάνεια Τραμπ, τα οποία θεωρούνται ανορθόδοξα από τραπεζίτες που γνωρίζουν τις συναλλαγές των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, ο Τραμπ χρωστά αυτήν τη στιγμή στην Deutsche Bank περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Εχει τέσσερις μεγάλες υποθήκες, που εκδόθηκαν από την τράπεζα. Τα δάνεια έχουν ως εγγύηση τα ακίνητα του προέδρου: το νέο, πολυτελές ξενοδοχείο του στο παλιό Ταχυδρομείο της Ουάσιγκτον, πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο, το ξενοδοχείο του στο Σικάγο και το θέρετρο Trump National Doral στο Μαϊάμι.

Τα τελευταία χρόνια, η Deutsche Bank –που απασχολεί 100.000 άτομα σε 70 χώρες –έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων. Τον περασμένο μήνα, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας τής επέβαλαν πρόστιμα-ρεκόρ, ύψους 630 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι επιθεωρητές βρήκαν πως ο οργανισμός δεν μπόρεσε να εμποδίσει το ξέπλυμα χρημάτων στο παράρτημά του στη Μόσχα, ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας, όμως δύο τραπεζικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα «Guardian» ότι δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να συνδέουν τα δάνεια του Τραμπ με οποιεσδήποτε εγγυήσεις από τη Μόσχα. Ο αμερικανός πρόεδρος και οι επιχειρήσεις του έχουν μακρά ιστορία με τη γερμανική τράπεζα, η οποία αυτόν τον μήνα εμφάνισε ζημιές ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπήρξε το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα διατεθειμένο να δανείσει στον Τραμπ τόσο μεγάλα ποσά. Τη δεκαετία του 1990, άλλες μεγάλες τράπεζες, οι οποίες μέχρι τότε του είχαν χορηγήσει δάνεια και πιστώσεις, σταμάτησαν να το κάνουν και έτσι οι επιχειρήσεις Τραμπ κήρυξαν πτώχευση τέσσερις φορές.

Τον Νοέμβριο του 2008, η γερμανική τράπεζα προχώρησε στην ασυνήθιστη κίνηση να μηνύσει τον Τραμπ, όταν δεν πλήρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια ενός δανείου ύψους 640 εκατομμυρίων για ακίνητα. Ο Τραμπ απάντησε κι αυτός με μήνυση. Ο μεγιστάνας ισχυρίσθηκε ότι η Deutsche είχε συμβάλει στην παγκόσμια ύφεση, η οποία έριξε τις τιμές των ακινήτων. Ζητούσε αποζημίωση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δικηγόροι της Deutsche έμειναν άναυδοι. Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό το 2010.