Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η στάση των θεσμών έχει σκληρύνει σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα. «Μας ξετινάζει από παντού η DG Comp, μας έχει βάλει στο στόχαστρο και δεν μας χαρίζεται σε τίποτα» λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Και αυτό καθώς μία εβδομάδα πριν από την απόβαση των κοινοτικών στα γραφεία ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, οι ελληνικές Αρχές έλαβαν έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που έθετε θέμα επιστροφής κρατικών ενισχύσεων του ΟΣΕ ύψους 8 δισ. ευρώ.

Και αν στον ΟΣΕ δεν τίθεται θέμα «τεμαχισμού» του, στην περίπτωση της ΔΕΗ η έρευνα για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης δίνει νέα πατήματα στην τρόικα να πιέσει για πιο σκληρές λύσεις. Ανθρωπος που γνωρίζει πώς λειτουργούν οι Κοινοτικοί, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει σε πολιτικό επίπεδο τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης απέναντι στις οχλήσεις για βίαιο άνοιγμα της αγοράς και πώληση μονάδων. Τη φέρνει σε πιο μειονεκτική θέση, καθώς έχει μια κρατική επιχείρηση που ελέγχεται για χειραγώγηση της αγοράς, και υπό αυτή την έννοια είναι πιο ευάλωτη στις ούτως ή άλλως έντονες πιέσεις για ιδιωτικοποίηση. Δίχως τα δύο γεγονότα να συνδέονται ευθέως το ένα με το άλλο, δεν παύουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, πόσω μάλλον όταν η ΔΕΗ αποτελεί μια ιδιαίτερα προβληματική περίπτωση.

ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ακόμη και αν εξέλιπε ο μοχλός πίεσης των Βρυξελλών, στελέχη της ΔΕΗ, τραπεζίτες και άνθρωποι των ιδιωτικοποιήσεων συμφωνούν ότι το πρώην μονοπώλιο έχει περιορισμένες επιλογές. Είτε, όπως λένε, θα «σπάσει» στα δύο, θα δημιουργηθεί μια παραλλαγή της Μικρής ΔΕΗ που θα πουληθεί, και εν συνεχεία θα εισέλθει στην εναπομείνασα εταιρεία στρατηγικός επενδυτής, είτε θα απαξιωθεί κι άλλο, προκειμένου στο τέλος να πουληθεί για ένα κομμάτι ψωμί. Δηλαδή είτε έτσι είτε αλλιώς στο τέλος της ημέρας το σενάριο γράφει «πώληση», το ζητούμενο είναι το πότε, καθώς όσο αυτή θα καθυστερεί, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που απαιτούνται.

Εως ότου φτάσει η ώρα της κρίσης για τη ΔΕΗ, η Επιχείρηση θα ζει με τους εφιάλτες της και η κυβέρνηση θα ψάχνει τις σωστές απαντήσεις για την επόμενη ημέρα. Είναι τέτοια η κατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, που την Πέμπτη η κυβέρνηση νομιμοποίησε τη δυνατότητα του Δημοσίου να προπληρώσει για ένα χρόνο τη ΔΕΗ, απολαμβάνοντας σε αντάλλαγμα έκπτωση 6%. Η ένεση ρευστότητας στην Επιχείρηση που θα της καταβάλει προκαταβολικά το Δημόσιο, θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αν η ΔΕΗ δεν συμφωνούσε πριν από μια εβδομάδα με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα νέο δάνειο 200 εκατ. ευρώ, ουδείς ξέρει αν θα κατάφερνε να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν έως τον Απρίλιο. Ενα δάνειο όμως που η ΔΕΗ πλήρωσε πανάκριβα, αφού στο όνομα της διατήρησης του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, κατέληξε να ενεχυριάσει στις τράπεζες πολύτιμα για τη ρευστότητά της μελλοντικά έσοδα από πελάτες της.

ΘΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ. Είναι επίσης τέτοια η κατάσταση, που η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως άφησε να εννοηθεί το περασμένο Σάββατο ο Μανώλης Παναγιωτάκης από την Πτολεμαΐδα, φέρεται ότι εγκαταλείπει εν μέρει τουλάχιστον, τη «χαλαρή» έως σήμερα πολιτική που εκτίναξε τις οφειλές της. Και εμφανίζεται αποφασισμένη να κόβει το ρεύμα σε όσους μπορούν να το πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, με εύλογο ωστόσο το ερώτημα πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση μπροστά στο πολιτικό κόστος που συνεπάγονται οι περισσότερες αποκοπές. «Δεν διατυμπανίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αποκοπές ρεύματος, αλλά δεν κάνουμε και κοινωνική πολιτική» ήταν το μήνυμα Παναγιωτάκη, ερωτηθείς αν συνεχίζει να ισχύει το άτυπο εμπάργκο σε αποκοπές παροχών για χρέη έως τα 1.000 ευρώ.