Τόσα ήταν τα πρόσθετα έσοδα στα οποία στόχευε το περσινό μαχαίρι στο αφορολόγητο σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Ο συνδυασμός των αλλαγών στην κλίμακα και την εισφορά αλληλεγγύης με το νέο μαχαίρι στο αφορολόγητο οδηγεί σε έως και τριπλάσιο φόρο σε σχέση με φέτος για φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα χωρίς παιδιά.
Σε εισόδημα 10.000 ευρώ, στο οποίο πέρσι αντιστοιχούσε φόρος 100 ευρώ, ο λογαριασμός αυξάνεται στα 300 ευρώ εάν δεν υπάρχουν παιδιά, υπερδιπλασιάζεται στα 250 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά, ενώ αν υπάρχουν τρία παιδιά ο φόρος παραμένει αμετάβλητος στα 100 ευρώ. Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια δεν κερδίζει κανείς. Φόρος προκύπτει πλέον ακόμα και σε εισόδημα 9.000 ευρώ. Ογδόντα ευρώ τον χρόνο χωρίς παιδιά, 30 ευρώ με ένα παιδί.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο διπλός συντελεστής 26%-33% αντικαταστάθηκε από ενιαίο φόρο 29% από το πρώτο ευρώ κερδών.
Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ δεν έσβησε ποτέ, όπως προεκλογικά έταζε η κυβέρνηση. Ηρθε φουσκωμένος. Το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ζήτησε 3,179 δισ. ευρώ από 6.313.243 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών, η οποία είχε προηγηθεί, δεν είχε καμία επίδραση στα εκκαθαριστικά καθώς εξουδετερώθηκε από την παράλληλη αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε τελευταία στιγμή να εξαιρέσει από τον υπολογισμό τού συμπληρωματικού φόρου για ένα χρόνο τα αγροτεμάχια. Φέτος, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα συνυπολογιστούν κανονικά στον συμπληρωματικό φόρο. Ακόμα και εάν υπάρξουν αλλαγές, ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητος.
55%
Πρώτα ακυρώθηκε η έκπτωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς η οποία είχε ψηφιστεί για το 2015. Στη συνέχεια άλλαξαν όλοι οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με τον ανώτατο να αυξάνεται στο 10%.
Σε συνδυασμό με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, η ανώτατη φορολογική επιβάρυνση αγγίζει πλέον το 55%.
100%
Τη διετία 2015-16 αυξήθηκαν οι προκαταβολές φόρου για όλους. Για τα εισοδήματα του 2015, με την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκλήθησαν να πληρώσουν προκαταβολή αυξημένη από το 55% στο 75%, όπως και οι αγρότες. Το επόμενο έτος, για τους ελεύθερους επαγγελματίες έκανε άλμα στο 100%.
€400.000.000
είναι το χαράτσι των φόρων στα καύσιμα που ελπίζει να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τις αυξήσεις στους ΕΦΚ. Η αρχή έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος είχε μειωθεί το 2014, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2017 ακολούθησαν και όλες οι άλλες κατηγορίες καυσίμων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη κατά 3 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 8 λεπτά το λίτρο και στο υγραέριο κίνησης η αύξηση φτάνει τα 10 λεπτά το λίτρο. Δηλαδή 22% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 24% στο πετρέλαιο κίνησης, 5% στην αμόλυβδη και 30% στο υγραέριο κίνησης. Μάλιστα, από την 1η Ιουνίου οι τιμές των καυσίμων επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και τη νέα αύξηση στους ΕΦΚ των καυσίμων από την τελική τιμή για την αμόλυβδη το 67,28% πηγαίνει στο κράτος και σε άλλους δημόσιους φορείς.
26%
αύξηση στη λιανική τιμή του λεπτοκομμένου καπνού έφερε η αύξηση του ΕΦΚ στα καπνικά, προκαλώντας αναλογικές ανατιμήσεις στις τιμές των τσιγάρων που κυμαίνονται μεταξύ 0,5 και 1 ευρώ το πακέτο. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καπνικά είναι η 9η κατά σειρά από το 2009. Παράλληλα, ποδαρικό έκανε ο ΕΦΚ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με το ύψος του φόρου να είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
24%
έφτασε ο ΦΠΑ μέσα σε δύο χρόνια για εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες από το 13%. Μόνο από την τελευταία αύξηση η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει 360 εκατ. ευρώ, έχοντας υπολογίσει και τα έσοδα από την κατάργηση της έκπτωσης του 30% του ΦΠΑ 11 νησιών της χώρας, εκτός των Νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Εβρου και Δωδεκανήσου, καθώς και της Ρόδου και Καρπάθου. Μέσα σε μια διετία ο ΦΠΑ αυξήθηκε σε ορισμένες κατηγορίες δυο φορές. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου του 2016 ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 23% στο 24% βαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι ήδη είχαν επιβαρυνθεί με μια γενναία αύξηση τον Ιούλιο του 2015, όταν ο ΦΠΑ εκτοξεύτηκε από το 13% στο 23%. Παράλληλα μπήκε τέλος στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος και ο κανονικός ΦΠΑ αυξήθηκε από το 9% σε 13% ενώ ο υψηλός από 16% σε 24%.
20%
ακριβότερα κοστίζει πλέον ο καφές για τους έλληνες καταναλωτές μετά την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα έχει επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Από τον φόρο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει περί τα 60 εκατ. ευρώ.
€50.000.000
εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα βγάλει από τις τσέπες των ελλήνων καταναλωτών για να τα βάλει στα δημόσια ταμεία με το νέο τέλος 5% που επέβαλε από την 1η Ιανουαρίου 2017 στους μηνιαίους και διμηνιαίους λογαριασμούς τελών σταθερής τηλεφωνίας, στους οποίους είχε ήδη περάσει μερικούς μήνες νωρίτερα η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24%. Το νέο τέλος επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.