1 Θέλω να τονίσω ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία έναν από τους κύριους στόχους τής μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας. Μιας μεταρρύθμισης που θα φέρει τον πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και εξελίξεων, με βασικό κριτήριο τις παροχές υγείας στο άτομο και στην οικογένεια που αρμόζουν σε ευρωπαίο πολίτη  του 21ου αιώνα. Δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει μια ΠΦΥ στα πρότυπα της δεκαετίας του ’80, με καθαρά στοιχεία «κρατισμού» και αποκλεισμού υγιούς ανταγωνιστικότητας μεταξύ παρόχων  υγείας προς όφελος του πολίτη, πισωγυρίζοντας την υγεία σε σοβιετικού τύπου πρότυπα ξεπερασμένων εποχών. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας – και μιλάμε για σχέδιο γιατί το ακούμε μήνες και μέχρι σήμερα δεν έχουμε σαφή εικόνα ούτε του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του ούτε του τρόπου χρηματοδότησής του – αποτελεί μια ακόμη εξαγγελία – εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Δεν είναι ΠΦΥ καθώς δεν έχει καθολικό χαρακτήρα και δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Είναι απλώς άλλη μια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φούσκα.

2 Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναδιοργανωθεί και να αποτελέσει αγοραστή ποιοτικών και επαρκών υπηρεσιών υγείας σε τιμές δίκαιες για τους ασφαλισμένους. Δυστυχώς δεν έχει κατορθώσει να παίξει επιτυχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τον ρόλο του και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι στόχοι μας για τον ΕΟΠΥΥ είναι ξεκάθαροι και βασίζονται στις παρακάτω δράσεις:

n Πλήρης ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-ΕΟΠΠΥ) που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα προς όφελος του ασφαλισμένου.

n Τιμολόγηση υλικών, παροχών, υπηρεσιών και φαρμάκων με σύγχρονες μεθόδους και από εξειδικευμένο προσωπικό.

n Σύγχρονος κανονισμός παροχών προς τους ασφαλισμένους.

n Νέα οργανωτική δομή που θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του και εκπλήρωση των στόχων του.