Σε μια λοξή θεωρία του χάους, μια ομοφοβική δήλωση του Γεράσιμου Γιακουμάτου απαντιέται από ένα βίντεο 15 λεπτών και 25 δευτερολέπτων της Μαίρη Συνατσάκη. Μπερδευτήκατε; Αν καθημερινώς σερφάρετε στην ιντερνετική επικράτεια, ξέρετε πολύ καλά τι λέω. Αν όχι, οφείλω μια σύνοψη των γεγονότων και ένα ζουμάρισμα στο πρόσωπο της εβδομάδας: την όμορφη τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιό.

Η τελευταία, λοιπόν, «ανέβασε» ένα βίντεο όπου με διαγγελματική χροιά αποφάσισε να μιλήσει υπέρ των γκέι, των μεταναστών, των προσφύγων. Το βίντεο έγινε αμέσως viral και αναπόφευκτα έκανε θέμα. Γιατί; Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιακουμάτου που ανέφερε πως η «ομοφυλοφιλία είναι κολλητική ασθένεια» αλλά και ένα επιτόπιο γκάλοπ καναλιού όπου αποτύπωσε την ομοφοβία των περαστικών στο κέντρο της Αθήνας, η όμορφη Μαρία «απασφάλισε».

«Υπάρχει πάρα πολύ μίσος και μια τεράστια επιθυμία να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον για τα κακά που συμβαίνουν στις ζωές μας. Οταν έχεις τόσο μίσος, όταν είσαι ρατσιστής, όταν είσαι σεξιστής, όταν είσαι ομοφοβικός, δεν γίνεται να εκτιμάς τη ζωή σου, δεν γίνεται να ξέρεις πώς ν’ αγαπάς, δεν γίνεται να είσαι ένας φιλεύσπλαγχνος πατέρας και ταυτόχρονα ρατσιστής, δεν γίνεται να είσαι μια καλή φίλη και ταυτόχρονα ομοφοβική…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παρουσιάστρια και ηθοποιός.

Μάλιστα, διαβάζοντας από το κινητό της και μηνύματα φίλων της ομοφυλόφιλων (κρατώντας την ανωνυμία τους), ενίσχυσε τη στάση της. Και με καθαρό τρόπο μίλησε υπέρ της ανεκτικότητας και κατά της ρητορείας του μίσους.

«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Αναρωτήθηκαν οι πιο περίκλειστοι κύκλοι της ιντελιγκέντσιας και του δικαιωματισμού. Κοινώς: Τι ακριβώς χρησιμότητα ή ακόμη και πρόθεση έχει μια αντιρατσιστική τέτοια πρωτοβουλία από ένα pop icon της τηλεόρασης και του μαζικού θεάματος; Παρεμπιπτόντως, αξίζει να πούμε πως το εν λόγω βίντεο της ηθοποιού ανέβηκε την Τετάρτη και είχε –μέχρι την ώρα που γράφαμε τούτο το σημείωμα –457.872 προβολές. Ενώ στο YouTube τα σχόλια ξεπερνούσαν τις 6.000 (όλων των ειδών). Αρα, η κίνηση της Συνατσάκη εκ των πραγμάτων ήταν μια κίνηση με μαζική απεύθυνση που δεν περνούσε ή δεν περνάει απαρατήρητη.

Κι εδώ έρχεται το επιχείρημα των υπερασπιστών της –που έχουν τα δίκια τους. Ο πολιτικός λόγος συχνά δεν φτάνει σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Αντίστροφα: η ρητορική του μίσους έχει την ευελιξία να φτάνει σε όλα τα στρώματα, σε σπίτια και γειτονιές που συχνά το σημερινό πολιτικό προσωπικό δεν έχει εικόνα και ιδέα. Οχι τυχαία, ο φασιστικός και ο ομοφοβικός λόγος –απλώς εύληπτος και πιο κοντά στο «χαΐδεμα» του μέσου ή και χαμηλότερου ενστίκτου –έχει τεράστια πέραση εδώ. Αρα, ένα βίντεο μιας οικείας και όμορφης κοπέλας που το μαζικό κοινό ξέρει από μη πολιτικά μονοπάτια έχει πολλαπλάσια επίδραση από τις συχνά στείρες απόπειρες επαγγελματιών πολιτικών ή και δημοσιολόγων.

Συνοπτικά: εκεί που φτάνει η Μαίρη Συνατσάκη δεν φτάνουν εκατό αντιρατσιστικές οργανώσεις. Αν και πρέπει να σημειώσουμε πως η παρέμβασή της οριοθετείται στο πεδίο του λόγου αφού η αντιρατσιστική πάλη απαιτεί διάρκεια και συχνά και πιο υλική συνδρομή. Ας μην υποτιμούμε πάντως τη σημασία του βίντεό της. Και ας επιχειρήσουμε να υπενθυμίσουμε πως η εν λόγω παρουσιάστρια δεν αποτελεί μια χαρούμενη περσόνα που απλώς ήθελε να γίνει κουβέντα γύρω από αυτήν ή να επιδείξει α λα καρτ ανθρωπισμούς.

Σοβαρή αναπάντεχα, συχνά με καλές δηλώσεις για κοινωνικά ζητήματα, με ευαισθησία και ειλικρίνεια κινείται πολύ μακριά από την κλασική εικόνα των δημοφιλών προσώπων του θεάματος –όσο κι αν με ένταση ο κίτρινος Τύπος ξεκοκαλίζει τη ζωή και την καθημερινότητά της. «Δεν κοιτάζω τα νούμερα φέτος. Τα κοιτάζω φυσιολογικά, όταν πάω στο γραφείο, αλλά μέχρι εκεί. Πέρυσι είχα ασχοληθεί πολύ με τα νούμερα και αυτό δεν μου άρεσε. Δεν μου άρεσε δηλαδή να νιώθω πως με ορίζει το νούμερο και δεν το θεωρώ και σωστό. Δεν πρέπει να μας ορίζουν οι αριθμοί» είχε πει παλιότερα η ίδια με αφορμή τα νούμερα τηλεθέασης, αν και αυτά τα λόγια θα μπορούσες με λίγη φαντασία να τα δεις γραμμένα σε αντικαπιταλιστική μπροσούρα. Η Συνατσάκη έχει τρέξει για φιλανθρωπικό λόγο. Πάει στα μπουζούκια. Φωτογραφίζεται. Εχει εμπλακεί σε τηλεοπτικούς καβγάδες. Εχει βιώσει την κρεατομηχανή της τηλεθέασης. Τα γράφω όλα αυτά για να μη γίνει παρανόηση.

Μιλώντας για τη Συνατσάκη, μιλάμε για ένα ποπ πρόσωπο. Για ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας με κρητική και μανιάτικη καταγωγή. Που μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Που σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Που ξεκίνησε με δική της μπάντα. Που μεταπήδησε εύκολα στην τηλεόραση. Αρχικά στο Mad. Που έφτασε να παίζει στο θέατρο και μάλιστα σε μια συνεργασία με την αβανγκάρντ ομάδα του Γιάννη Σκουρλέτη Bijoux de Kant. Που γράφει για μόδα στον ιστότοπο MissBloom.gr. Ενα κορίτσι του σήμερα, προσγειωμένο και σοβαρό. Και κάτι ακόμη: με αφορμή τη Συνατσάκη ας αναθεωρήσουμε το στερεότυπο πως ό,τι μαζικό ή ποπ είναι και ελαφρύ. Συχνά, μια σελέμπριτι μας αιφνιδιάζει θετικά. Και αυτό έχει πολλαπλή επίδραση από «καμένους» θούριους.