Είναι ρόφημα δροσιστικό, έχει λευκό χρώμα, γεύση υπόξινη και δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Γνωστό κι αγαπημένο στους γηγενείς λαούς του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής εδώ και πολλούς αιώνες, το κεφίρ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς παγκοσμίως. Απόλυτα δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο που αξίζει να απολαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά όσοι ασχολούμαστε με το τρέξιμο, αλλά και με τον αθλητισμό γενικότερα.
Τι ακριβώς είναι
Το κεφίρ είναι ένα γαλακτικομικό προϊόν ζύμωσης. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο ζωικού γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση σπόρων κεφίρ, μιας αποικίας φιλικών βακτηρίων, μαγιάς και πολυσακχαριτών που στην όψη μοιάζουν με κουνουπιδάκια. Μικροί αλλά θαυματουργοί οι σπόροι αυτοί, μέσα στο γάλα αναλαμβάνουν δράση, πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα του γάλακτος μετατρέποντάς το σε κεφίρ.
Τα θρεπτικά συστατικά του
Η γεύση του είναι απαλή κι ευχάριστα υπόξινη ενώ μερικές φορές αφήνει αίσθηση ανθρακικού που το καθιστά απολαυστικό. Κι από θρεπτικά συστατικά; Σκίζει! Το κεφίρ περιέχει 12 ενεργά προβιοτικά σε ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν του γιαουρτιού. Αυτά τα φιλικά βακτήρια συμβάλλουν αποφασιστικά στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας και τη διαχείριση βάρους, καταπολεμώντας αποτελεσματικά στομαχικές διαταραχές, χρόνια δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό κι αλλεργικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δρομείς που κατανάλωναν καθημερινά κεφίρ κατά την τρίμηνη προετοιμασία τους για Μαραθώνιο εμφάνισαν ελάχιστα προβλήματα γαστρεντερικής φύσεως σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν ένα placebo.
Για δρομείς ΜΕΓΑΛΩΝ αποστάσεων
Το χαρισματικό αυτό ρόφημα ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε άρθρο της Βρετανικής Επιθεώρησης Αθλητικής Ιατρικής αναφέρθηκε πως τα προβιοτικά ενίσχυσαν εντυπωσιακά το ανοσοποιητικό σύστημα δρομέων μεγάλων αποστάσεων, μειώνοντας την ένταση και τη συχνότητα αναπνευστικών νοσημάτων όπως τα κρυολογήματα. Επίσης το προβιοτικό Lactobacillus kefiri καθώς και to kefiran (ένας τύπος υδατάνθρακα), υπάρχουν μόνο στο κεφίρ κι έχουν σημαντικές αντιβακτηριακές ιδιότητες ενώ προστατεύουν κι από μολύνσεις.
Ιδανικό για αποκατάσταση
Το κεφίρ αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυσικής πρωτεΐνης και υδατανθράκων γι’ αυτό και είναι ιδανικό ποτό αποκατάστασης μετά την προπόνηση. Είναι επίσης πλουσιότατο σε βιταμίνες Β12, Β1, C και D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο). Ετσι ενισχύει τον ενεργειακό μεταβολισμό, την ανάπλαση κι ανάπτυξη των κυττάρων και των οστών ενώ είναι σύμμαχος ενάντια στην αρτηριοσκλήρωση, την υπέρταση, την οστεοπόρωση και την αναιμία. Επιπλέον, χάρη στο αμινοξύ tryptophan, το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα, βοηθά άτομα με διαταραχές στον ύπνο, κατάθλιψη ή χρόνια κούραση.
Που το βρίσκουμε
Πώς το φτιάχνουμε
Bάλτε τον σπόρο κεφίρ μέσα σε μεγάλο γυάλινο βάζο. Προσθέστε ½ λίτρο πλήρες γάλα της αρεσκείας σας. Σκεπάστε το άνοιγμα του δοχείου με τούλι, χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ για να μη σκονίζεται. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάλογα με τη θερμοκρασία (και το μέγεθος του μύκητα) το γάλα θα μετατραπεί σε κεφίρ μέσα σε 1-2 μέρες. Τον χειμώνα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, το καλοκαίρι αρκεί μια μέρα ή και λιγότερο. Οταν το κεφίρ είναι έτοιμο, είναι αρκετά πηχτό κι όταν το κουνήσετε θα δείτε να διαχωρίζεται ο ορός του γάλακτος. Σουρώστε το προϊόν με πλαστικό σουρωτήρι ή με τούλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε τον ίδιο το μύκητα σε σακουλάκι από τούλι. To κεφίρ είναι έτοιμο για κατανάλωση. Μπορείτε επίσης να το φυλάξετε στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Ξεπλύντε καλά τον μύκητα με νερό για να φύγουν τα υπολείμματα του γάλακτος κι επαναλάβετε τη διαδικασία σε καθαρό βάζο με φρέσκο γάλα για να ετοιμάσετε την επόμενη δόση. Ο μύκητας σιγά σιγά πολλαπλασιάζεται, μεγαλώνει και χωρίζεται σε μικρότερους.
Ξέρετε ότι
– Η λέξη «κεφίρ» που είναι γνωστή στα ρωσικά τουλάχιστον από το 1884 έχει καταγωγή πιθανότατα από τον Βόρειο Καύκασο. Κάποιες πηγές βλέπουν σχέση με το τουρκικό «köpür» που σημαίνει αφρός.
– Μπορεί να παραχθεί κι από άλλα είδη γάλακτος όπως σόγιας, ρυζιού, καρύδας κ.λπ. ακόμα κι από νερό (με διαφορετικό σπόρο όμως). Το τελικό προϊόν όμως δεν έχει την ίδια θρεπτική αξία με το κεφίρ ζωικών γαλακτοκομικών προιόντων.
– Τα βακτήρια του κεφίρ τρέφονται από τα λιπαρά και τη λακτόζη του γάλακτος, επομένως το κεφίρ δεν έχει πολλές θερμίδες και είναι καλά ανεκτό από άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη.
– Ο σπόρος κεφίρ δεν αγαπά καθόλου τα μέταλλα. Οπότε καλό είναι να μην έρχεται σε επαφή με μεταλλικά σκεύη ή αντικείμενα.