Η ΝΔ θα εξαντλήσει όλα τα συνταγματικά όπλα που διαθέτει στην περίπτωση που η κυβέρνηση ναρκοθετήσει τη διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές, αλλά δεν προτίθεται να τραβήξει στην παρούσα φάση το χαρτί μιας πρότασης μομφής.

Τη διαβεβαίωση αυτή παρείχαν χθες το βράδυ υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς, προαναγγέλλοντας ωστόσο μια σφοδρή επίθεση στο Μαξίμου και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που στο Eurogpoup της 20ής Φεβρουαρίου δεν προκύψει ότι οι πολύμηνες διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φτάνουν στο τέλος τους.

Το ενδεχόμενο να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης φάνηκε ότι είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο γαλάζιο επιτελείο, καθώς η κίνηση δεν αποκλείστηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Βασίλη Κικίλια όταν ρωτήθηκε στο χθεσινό μπρίφινγκ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ να αρχίσουν την προετοιμασία για άγριο πόλεμο την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, καθώς προεξοφλούν ότι και το νέο Eurogroup θα αποδειχθεί άγονο και η αξιολόγηση θα εξακολουθήσει να σέρνεται.

ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το κομματικό επιτελείο έσπευσε να διαγράψει κάθε σενάριο που θα περιλαμβάνει πρόταση μομφής είτε κατά της κυβέρνησης είτε κατά του υπουργού Οικονομικών, κρίνοντας ότι ακόμη και σε επίπεδο σεναριολογίας η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία και να ενισχύσει τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας στο «ψυγείο» την πρόταση μομφής, άφηναν αντιθέτως να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την εκλογική πίεση στην κυβέρνηση, επιδιώκοντας παράλληλα να αφυπνίσει και την κοινωνία για τους κινδύνους μιας νέας παράτασης της διελκυστίνδας με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν, πάντως, ότι μια πρόταση μομφής παραμένει ένα όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης και μπορεί να ενεργοποποιηθεί όταν θα διαμορφώνονται οριακές συνθήκες και η χώρα θα εισέρχεται και σε μια περίοδο οικονομικής ασφυξίας. Εν ολίγοις, το μήνυμα είναι ότι η σχετική διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί στη Βουλή κατά τον Απρίλιο, όταν θα αδειάζει ολότελα η κλεψύδρα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο βασικός λόγος που δεν προκρίνεται στην παρούσα φάση μια πρόταση μομφής έχει να κάνει με την εκτίμηση της Πειραιώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο παιχνίδι των καθυστερήσεων με τους δανειστές επειδή διαβλέπει αδυναμία να προωθηθούν νέα μέτρα στη Βουλή χωρίς απώλειες από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εάν δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα ερμήνευσαν και τη χθεσινή παρέμβαση στη Βουλή του Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος διεμήνυσε ότι όποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίσει νέα μέτρα θα πρέπει να παραδώσει τη βουλευτική έδρα. Συνεπώς, η υποβολή πρότασης δυσπιστίας θα μπορούσε να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα στην πιεσμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, παρέχοντας ενδεχομένως και την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό, μέσα σε ένα κλίμα κομματικού πατριωτισμού, να προωθήσει αμέσως μετά και τα νέα μέτρα στη Βουλή.

Την εικόνα που σχηματοποιείται στην Πειραιώς αναδεικνύουν και οι χθεσινές βολές του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατήγγειλε τους κυβερνητικούς εταίρους ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και την παρέα του είναι οι καρέκλες τους και η μεγάλη ζωή που κάνουν».

«ΓΡΑΜΜΗ» ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ. Στη βάση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες –μια «γραμμή» που ήδη υποδεικνύουν στελέχη, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προτρέπει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές, καθώς η ΝΔ θα καταφέρει μετά να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να σέρνεται, την οικονομία να βουλιάζει και τους πολίτες στην αβεβαιότητα. Εχει χάσει την επαφή της με την πραγματικότητα, η οικονομία γύρισε στην ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, έχουμε εκροή καταθέσεων 2,5 δισ. μόνο τον Ιανουάριο του 2017, η αγορά είναι σε απόγνωση, οι επαγγελματίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν από την υπερφορολόγηση και η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σαν φάρσα το σενάριο του 2015. Με αυτή την κυβέρνηση η χώρα είναι καταδικασμένη» αποφάνθηκε χθες και ο εκπρόσωπος της ΝΔ.