Θυμάστε μήπως τη διαμάχη –που κρατάει πολλά χρόνια –ανάμεσα στις πολυτεχνικές σχολές όπου η φοίτηση είναι πενταετής και την πολιτεία για το αν πρέπει ή όχι τα πτυχία τους να χαρακτηρίζονται μάστερ;
Να σας πληροφορήσω, λοιπόν, ότι χθες σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας εξαιτίας μιας ανάρτησης στην ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου Αθήνας, ότι το ίδρυμα χορηγεί με δική του πρωτοβουλία βεβαιώσεις στους αποφοίτους του ότι τα πτυχία τους ισοδυναμούν με μάστερ!
Και λέω αναταραχή, γιατί η υπόθεση αυτή εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Σχεδόν όλοι οι υπουργοί Παιδείας από τη Μαριέττα Γιαννάκου και μετά μέχρι την αναπληρώτρια του Νίκου Φίλη Σία Αναγνωστοπούλου προσπάθησαν να περάσουν διάταξη που θα αναγνωρίζει και επίσημα τα πτυχία των πολυτεχνικών (και γεωπονικών επίσης) σχολών, στο επίπεδο του μάστερ. Καμιά προσπάθεια δεν ευδοκίμησε ώσπου πριν από λίγους μήνες ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου απέσυρε και την τελευταία τέτοια διάταξη –που προωθούσε η Σία – προκειμένου να γίνει διάλογος.
Γιατί τόση δυσκολία; Επειδή υπάρχει η δέσμευση της χώρας μας να ακολουθεί τη συμφωνία της Μπολόνια για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης. Η οποία όμως προβλέπει 3 κύκλους σπουδών –προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό.
Συνεπώς, αν και όντως οι πενταετείς σπουδές Μηχανικών έξω οδηγούν σε μάστερ, στην Ευρώπη πριν από το μάστερ χορηγείται και πρώτο πτυχίο. Και δεν είναι εύκολο να χορηγηθεί από ελληνικό ίδρυμα απευθείας μάστερ χωρίς να έχει προηγηθεί ένα πρώτο πτυχίο. Εκεί σκάλωσε το θέμα.
Από το 2009, λοιπόν, ακολουθείται μια εντελώς «ελληνική» –και σίγουρα παλαβή… –πρακτική, όπου τα πολυτεχνεία στηριζόμενα στις μονάδες (ECTS) που αντιστοιχούν στον χρόνο σπουδών τους χορηγούν από μόνα τους βεβαίωση ότι τα πτυχία τους ισοδυναμούν με μάστερ σε όποιους αποφοίτους τούς ζητούν τέτοιες βεβαιώσεις, συνήθως για να συνεχίσουν σπουδές στο εξωτερικό. Ομως το ίδιο το επίσημο κράτος δεν τα αναγνωρίζει ως μάστερ αλλά ως πρώτα πτυχία!
«Δηλητήριο» για τον υπουργό
Τον γνωρίζουν πλέον όλοι ως υπουργό Παιδείας, αλλά δεν είναι αυτή η κύρια ιδιότητα που έκανε γνωστό τον Κώστα Γαβρόγλου. Αφού δίδαξε το μάθημα των σπουδών του, Θεωρητική Φυσική, στο ΕΜΠ, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια ήταν καθηγητής του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης στο ΕΚΠΑ. Υπ’ αυτήν την ιδιότητα δεν θα μπορούσε να μην παρακολουθήσει στο θέατρο Αλκμήνη την πετυχημένη παράσταση του πολυβραβευμένου έργου του Ροντόλφ Σιρέρα «Δηλητήριο», που παραπέμπει στο έργο «Το παράδοξο με τον ηθοποιό» του μέγιστου διαφωτιστή και πρώτου εγκυκλοπαιδιστή Ντενί Ντιντερό.
Ο Γαβρόγλου συναντήθηκε με τους ηθοποιούς Δημήτρη Πετρόπουλο και Διονύση Σάββα και τα σχόλιά του, όπως έμαθα, ήταν ιδιαιτέρως θερμά. Για να σας προλάβω, μπαίνω στα χωράφια του «Νσυν», και σας αποκαλύπτω ότι οι παραστάσεις τελείωσαν αλλά το «Δηλητήριο» προγραμματίζεται να παιχτεί και 5η χρονιά αν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του Πετρόπουλου, ο οποίος πρωταγωνιστεί πλέον στην παράσταση «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ στο θέατρο Ολβιο μαζί με την Κατερίνα Παπουτσάκη. Ενα έργο που αν κρίνω από το θέμα του, πάλι θα ενδιαφέρει τον Γαβρόγλου.