Σύμφωνα με την εικόνα που σχηματοποιείται στη ΝΔ για τις πρωθυπουργικές κινήσεις και τη συνακόλουθη αντίδραση της Πειραιώς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να επιλέξει από πέντε δρόμους, με την προσδοκία ότι θα ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο επιτείνεται και από την πολύμηνη διαπραγμάτευση με εταίρους και πιστωτές:

1. Αμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ορίζοντας της συμφωνίας δεν ξεπερνά τα μέσα Μαρτίου και είναι ο μόνος δρόμος που απομακρύνει τις κάλπες, πλην πολιτικού ατυχήματος. Ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να προσφέρει στο Μαξίμου ένα νέο αφήγημα, έστω κι αν η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση συνοδεύεται από δημοσιονομικά μέτρα, ιδίως στο αφορολόγητο και το Συνταξιοδοτικό, με πρόσθετο πολιτικό κόστος. Αυτός, πάντως, είναι και ο λόγος που στελέχη της λεγόμενης φιλελεύθερης πτέρυγας, από την Ντόρα Μπακογιάννη έως τον Κωστή Χατζηδάκη, βλέπουν εκλογές και μετά τη συμφωνία –σε αντίθεση με την ομάδα των καραμανλικών, προεξάρχοντος του Κώστα Καραμανλή, που προεξοφλούν ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης τουλάχιστον έως το 2018. Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη η εκλογική πίεση θα συνεχιστεί χωρίς διακοπές, με κεντρικό επιχείρημα ότι «οι κάλπες δεν είναι πρόβλημα, αλλά η λύση του προβλήματος της χώρας». Οπως καταγράφηκε και στο ταξίδι στο Βερολίνο, το μήνυμα έχει ήδη μεταφερθεί από τον πρόεδρο της ΝΔ και σε εταίρους και δανειστές.

2. Αδιέξοδο στην αξιολόγηση και προσφυγή στις κάλπες με χαρακτηριστικά «εκλογικού ρεσάλτου». Οι εκλογές θα γίνουν με «φουστανέλα» και «πατριωτικά εμβατήρια», όπως δηκτικά λένε από το γαλάζιο επιτελείο, μέσα σε ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο οποίο θα επενδύσει το Μαξίμου. Το σενάριο συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διασώσει πολιτικά ό,τι μπορεί να σωθεί για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Πειραιώς προεξοφλούν μια ευρεία γαλάζια νίκη, με ανοικτή και την προοπτική αυτοδυναμίας. Για τον λόγο αυτόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει ευρύτερες συσπειρώσεις, ακόμη και μέσα από προεκλογικές συνεργασίες, προβάλλοντας ως διακύβευμα την «πολιτική αλλαγή».

3. Δημοψήφισμα προ νέου αδιεξόδου και μιας ρήξης με τους δανειστές. Είναι το σενάριο που συγκεντρώνει, κατά την Πειραιώς, τις μικρότερες πιθανότητες. Οχι μόνο γιατί το «δις εξαμαρτείν» λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά επειδή ένα νέο δημοψήφισμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «φάρσα» που θα βύθιζε ακόμη περισσότερο τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ωστόσο, εάν το Μαξίμου επιδιώξει μια επιστροφή στον Ιούλιο του 2015, η ΝΔ έχει ήδη αποφασίσει να πρωτοστατήσει σε πολιτική μάχη για αποχή από τις κάλπες ενός δημοψηφίσματος.

4. Επιχείρηση απεγκλωβισμού με νέο κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας. Πρόκειται για εξέλιξη στην οποία –κατά την Πειραιώς –θα ποντάρουν κι εκτός συνόρων, στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφιβάλλει εάν μια τέτοια λύση θα προσυπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Μαξίμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ΝΔ δεν θα δηλώσει «παρούσα», υποδεικνύοντας ως μοναδική λύση για τη χώρα τις εθνικές εκλογές. Το γαλάζιο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να αναζητεί συνενόχους» έχει επίσης μεταφερθεί στους εταίρους και καθοδηγεί πλέον και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Νίκου Φίλη, συνδέονται και με ένα σενάριο κεντροαριστερής στροφής του Μαξίμου.

5. Το σενάριο της δραχμής. Είναι ο δρόμος της παραμονής στην εξουσία εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει και ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιλέξει μια λύση μέσα από τις κάλπες. Στην Πειραιώς συνδέουν μια τέτοια εξέλιξη με κινήσεις που θα οδηγούν το καλοκαίρι σε στάση πληρωμών και έναν «εθνικοπατριωτικό» πόλεμο με τους δανειστές –οι οποίες αναγκαστικά θα συνδεθούν με ολική επαναφορά των συζητήσεων για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιδράσει με ένα σχέδιο «εθνικής εξέγερσης» απέναντι στην κυβέρνηση. «Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα γιατί κρύβεται ο μαέστρος» ήταν χθες ένα από τα μεγάλα «καρφιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα.