Η φλογισμένη αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή έδωσε μια πρόγευση της σύγκρουσης που ήδη σχεδιάζεται σε Μαξίμου και Πειραιώς, με φόντο τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η εγκληματικότητα και η δημόσια ασφάλεια αποτελούσαν την αφορμή για να διασταυρώσουν εκ νέου οι δύο αρχηγοί τα ξίφη τους, αλλά ήταν από όλους αναμενόμενο πως η χθεσινή διαμάχη θα επικεντρωνόταν στο ζήτημα της αξιολόγησης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι εκατέρωθεν βολές για «μυστικές» συζητήσεις σε Παρίσι και Βερολίνο, με τον οίκο Ρότσιλντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντίστοιχα, αποτελούσαν τη γαρνιτούρα μιας μάχης που κατέληγε σε ερωτήματα σχετικά με τον ορίζοντα των διαπραγματεύσεων. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε κανέναν σοφότερο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αντιθέτως ακόμη και οι βουλευτές της συμπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας αμήχανοι για την πορεία των πραγμάτων και τις κυβερνητικές αντοχές. Οι περισσότεροι ερμήνευσαν την τοποθέτηση Τσίπρα ως επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το παιχνίδι με τον χρόνο, προσδοκώντας να ρίξουν νερό στο κρασί τους οι πιστωτές, ιδίως εάν παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα ο κύκλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ δεν θέτει ζήτημα εκλογών με ανοικτή τη δεύτερη αξιολόγηση. Στο γαλάζιο στρατόπεδο αρκετοί ερμήνευσαν την τοποθέτηση Μητσοτάκη ως πολιτικό άδειασμα του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος προτείνει πάγωμα της διαπραγμάτευσης για να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες και να αναλάβει η ΝΔ την ευθύνη της συμφωνίας. «Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση και θέλουμε να κλείσει το δυνατόν πιο γρήγορα…» διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναδεικνύοντας και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελληνική οικονομία η παράταση της εκκρεμότητας.
Τα ερωτήματα που θα συνοδεύουν τον νέο κύκλο σύγκρουσης εάν και το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αποδειχθεί άγονο, τέθηκαν ήδη από χθες από τους δύο αρχηγούς –και, εν πολλοίς, αναδεικνύουν και τον άξονα στον οποίο θα κινηθούν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Το γάντι του Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εστιάζοντας σε τρία σημεία που αποκαλύπτουν και την κυβερνητική γραμμή άμυνας απέναντι στους δανειστές:
– Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του Ταμείου για μέτρα 4 δισ. ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος;
– Αναγνωρίζετε τα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι υπάρχει ανάκαμψη και υπεραπόδοση στα έσοδα;
– Συμφωνείτε με τις εκθέσεις του ΔΝΤ ότι πρέπει να γίνει κούρεμα;
Η αντεπίθεση του Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση με τέσσερα βασικά ερωτήματα, τα οποία προϊδεάζουν για την κατεύθυνση της γαλάζιας πολεμικής είτε βγει λευκός καπνός για μια συμφωνία, είτε στο Eurogroup της Δευτέρας προκύψει ακόμη ένα ναυάγιο:
– Θα φέρετε μέτρα που θα φέρουν τη δική σας υπογραφή;
– Εχετε εξασφαλίσει έναν ορίζοντα για το χρέος;
– Εάν κλείσει η αξιολόγηση έχετε εξασφαλίσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση;
– Γιατί μέσα σε 45 ημέρες είχαμε διαρροή 2,5 δισ. από τις τράπεζες;
Το τελευταίο ερώτημα υποδηλώνει τις συνθήκες καταβύθισης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ταμειακή ασφυξία που θα αρχίσει να διαγράφεται για τη χώρα εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος στον άξονα Αθήνας – δανειστών.
Ο Σόιμπλε και η Ρότσιλντ. Η πρόθεση του Πρωθυπουργού να στριμώξει τη ΝΔ και να την εμφανίσει ως συνοδοιπόρο του ΔΝΤ ήταν εμφανής πίσω από κάθε αναφορά του. Η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκε σχεδόν αναγκαστικά στο κάδρο, καθώς στο Μαξίμου κινούνται με τη βεβαιότητα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξελίσσεται σε «τοξικό» πρόσωπο και εκτός συνόρων. «Χρειάζονται απαντήσεις και όχι συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες» σχολίασε δηκτικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσπέρασε τις βολές, απεναντίας επανέφερε στο προσκήνιο το μυστηριώδες πρωθυπουργικό ταξίδι στο Παρίσι:
«Είπα στον Σόιμπλε ότι χρειάζεται περισσότερος δημοσιονομικός αέρας, δεν βγαίνουν 3,5% πλεονάσματα για δέκα χρόνια. Είπα επίσης ότι πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για τη δραχμή… Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστική είναι μια συνάντηση που γίνεται από έναν πρωθυπουργό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, χωρίς τους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, με μια εταιρεία που ανακοινώνεται αφού γίνεται γνωστό σε όλους αυτό το ταξίδι…» ήταν η απάντηση που αναθέρμανε το κλίμα στα γαλάζια έδρανα.
Πρόταση μομφής. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρέθηκε και το ενδεχόμενο μιας γαλάζιας πρότασης μομφής, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να μετατρέψει σε κυβερνητικό όπλο, συνδέοντας ούτε λίγο ούτε πολύ μια τέτοια κίνηση με μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπει φρένο στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει, μέσα και από τις συζητήσεις της ηγεσίας της με την πλευρά των δανειστών, να υψώσει εμπόδια στην πορεία της χώρας, προκειμένου να γίνουν εκλογές –και προέτρεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας: «Καταθέστε να δείτε πόσο αρραγείς είμαστε» ήταν το δικό του μήνυμα.
Από την Πειραιώς κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ και κλείνουν τη συζήτηση περί πρόταση μομφής, την οποία –όπως αναφέρουν –προσπάθησε να αναζωπυρώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «ενδεχομένως θα επιθυμούσε να γίνει για να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του που βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να υποστηρίξει αυτά στα οποία μας οδήγησε η τακτική του». Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλιμακώσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους εάν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα, ενώ –επιμένοντας σταθερά στο εκλογικό αίτημα –θα επενδύσει σε μια αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας είτε μπροστά στην εικόνα ασφυξίας της χώρας, είτε μπροστά σε νέα δυσβάστακτα μέτρα.
«Καταστρέφετε τη χώρα γιατί δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο καλύτερα θα είναι για το μέλλον της Ελλάδας… Συμβολίζετε μια εποχή κατάθλιψης, διάλυσης και παραίτησης, κύριε Τσίπρα. Ευτυχώς για τη χώρα, η εποχή σας τελειώνει…» είπε, κλιμακώνοντας χθες τη δική του αντεπίθεση –και στην ίδια γραμμή θα κινηθεί κατά τη νέα περιοδεία του στην Κρήτη, η οποία προγραμματίστηκε για τις 21-22 Φεβρουαρίου, με σταθμούς στο Ηράκλειο και το Λασίθι.