Οι κόκκινες γραμμές από την πλευρά των δανειστών παραμένουν αμετάβλητες. Το ΔΝΤ ζητά σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση και ουσιαστική διευθέτηση του χρέους από τους Ευρωπαίους. Η ευρωζώνη δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί του χρέους και των πλεονασμάτων σε άμεσο χρονικό ορίζοντα (σίγουρα όχι πριν τις γερμανικές εκλογές) και η Κομισιόν, παρότι συμμερίζεται τις ελληνικές εκτιμήσεις για δημοσιονομική υπεραπόδοση, συντάσσεται με τη συνταγή του ΔΝΤ στα μέτρα.
Ετσι, στο τέλος της ημέρας, αν Βερολίνο και ΔΝΤ δεν κάνουν βήματα πίσω –και δεν υπάρχουν ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση έως τώρα –μένουν στο προσκήνιο μόνο τα μέτρα τα οποία ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά χθες ότι θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αδιαπραγμάτευτη. Και το ΔΝΤ από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή της δικής του οικονομικής πολιτικής στο μέτωπο που αφορά τις απαιτήσεις του από την κυβέρνηση.
ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ… Η συνταγή ΔΝΤ θα πρέπει να είναι ψηφισμένη για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν τη λήξη του ισχύοντος Μνημονίου εφόσον επιβεβαιωθεί το 2018, χωρίς δυνατότητα ακύρωσης στην περίπτωση όπου υπάρξει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Υπό αίρεση δεν θα είναι τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου όπως απαιτούν οι δανειστές, αλλά τα αντίμετρα τα οποία εμφανίζεται να παζαρεύει η κυβέρνηση με μειώσεις συντελεστών φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ ή ΕΝΦΙΑ. Και αυτά όμως δεν αποτελούν ελληνική συνταγή. Περιγράφονταν επακριβώς στην πρόσφατη έκθεση του άρθρου 4 από το ΔΝΤ ως τα ενδεδειγμένα μέτρα προκειμένου να μεταβληθούν οι συνθήκες υπερφορολόγησης οι οποίες έχουν ριζώσει στην ελληνική οικονομία, στερώντας της οξυγόνο ανάπτυξης.
Την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, Ανγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο. Ηδη πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε η γερμανική «Die Welt» αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Κατά τις πληροφορίες αυτές το Ταμείο θα συμφωνήσει να μπει στο πρόγραμμα αλλά θα δώσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο στη γερμανίδα καγκελάριο με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επαναφέρει το αίτημα μείωσης του χρέους πριν το 2018.
Το σενάριο του 2018 είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης. Περιγράφοντας ένα μοντέλο πιθανής πολιτικής συμφωνίας, κυβερνητική πηγή ανέφερε στα «ΝΕΑ» το ενδεχόμενο «να ανακοινωθούν τώρα παρεμβάσεις στο χρέος, ακόμα κι εάν εφαρμοστούν αργότερα».
Ο ΧΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤ. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πλέον εάν αυτή η υποσχετική για το χρέος, εφόσον επιβεβαιωθεί άμεσα, θα σταθεί ικανή συνθήκη για να ανοίξουν οι πύλες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Η απάντηση από πηγές με γνώση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι διπλωματική μεν, κατατοπιστική δε. «Αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το μαθηματικό μοντέλο, αν δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, πώς μπορεί να γίνει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους;» διερωτάται η πηγή μας. Το Βερολίνο όμως δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένο να περιγράψει τόσο ευκρινώς μια διευθέτηση χρέους τώρα.
Επί του παρόντος, το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι η χώρα δεν προλαβαίνει να επιβιβαστεί στο τρένο του QE στις 9 Μαρτίου και ο επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση της 27ης Απριλίου. Και αυτός ο σταθμός συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να φύγει από το πλάνο χωρίς ελληνική επιβίβαση…
Κοινοτικοί αξιωματούχοι τις προηγούμενες ημέρες φρόντισαν ήδη να χαμηλώσουν τα μέγιστα τον πήχη των προσδοκιών ουσιαστικής προόδου την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, προσβλέποντας στο καλύτερο σενάριο τον προσδιορισμό ημερομηνίας επανόδου του κουαρτέτου στην Αθήνα για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ακόμα και αυτός ο στόχος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι δύσκολος. Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, «δεν υπήρξε καμία πρόοδος ούτε στα δημοσιονομικά ούτε στα εργασιακά».
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. Επιπροσθέτως το άρθρο της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου στους «Financial Times» αξιολογήθηκε αρνητικά από τους δανειστές ως προς τα περιθώρια άμεσου συμβιβασμού. Η ελληνίδα υπουργός διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μείωση των συντάξεων. Οι δανειστές όμως ζητούν εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 . Επιπλέον 1% του ΑΕΠ ζητείται από το μέτωπο του αφορολογήτου.
Με τη ματιά της ελληνικής κυβέρνησης, μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup τη Δευτέρα θα μπορούσε να σημάνει την άμεση επάνοδο του κουαρτέτου και την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στον Μάρτιο.
Οπως είπε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή, το Staff Level Agreement, εφόσον προηγηθεί πολιτική συμφωνία, «θέλει ελάχιστο χρόνο για να κλείσει». Κατά την άποψη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών όμως, «δεν έχει γίνει τόση πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα», παρά την πρόοδο των συζητήσεων και τις συγκλίσεις τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και με την ελληνική κυβέρνηση.