Την Τετάρτη η Μέρκελ θα ξέρει περισσότερα. Θα την επισκεφθεί στην καγκελαρία η Κριστίν Λαγκάρντ για μια «εμπιστευτική συζήτηση» για τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με τη γερμανική προεδρία στην ομάδα G20, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Αλλά θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και διά ζώσης όσα είπαν ήδη στο τηλέφωνο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.
Το τοπίο ξεκαθαρίζει. Η Λαγκάρντ υποσχέθηκε τηλεφωνικά στη γερμανίδα καγκελάριο ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα. Και το επίμαχο θέμα ελάφρυνσης του χρέους θα μπει ξανά στην ατζέντα το 2018 –έναν χρόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Το ΔΝΤ αγοράζει χρόνο στην πολιτική ηγεσία του Βερολίνου, σχολίασε η «Βελτ», ΔΝΤ και Βερολίνο «παίζουν ξανά στην ίδια ομάδα».
Προς αμοιβαίο όφελος: η Μέρκελ στηρίζει τη Λαγκάρντ για μια δεύτερη θητεία στο ΔΝΤ. Και η Λαγκάρντ προστατεύει τη Μέρκελ από την απειλή να φτάσει στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα.
Ηταν η Ανγκελα Μέρκελ που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη με το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας –κόντρα τότε στον Σόιμπλε που ήθελε ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Μέρκελ και Σόιμπλε δεσμεύτηκαν στη γερμανική Βουλή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και πίσω δεν μπορούν να κάνουν, έχουν μπροστά τους τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε το περιοδικό Spiegel το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΜΠΕΡ. Κόντρα στην επίσημη γραμμή Μέρκελ – Σόιμπλε βγήκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, ζητώντας να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να το αναλάβει πλήρως ο ESM. Ο συλλογισμός του Βέμπερ είναι απλός: το ΔΝΤ θέλει οπωσδήποτε κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό δεν μπορεί να περάσει ούτε στους γερμανούς ψηφοφόρους ούτε στις άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα και βγήκαν χωρίς κούρεμα χρέους. Ας μας αδειάσει λοιπόν τη γωνιά.
Η πρόταση Βέμπερ ακούστηκε ευχάριστα στην Αθήνα. Αλλά κρύβει μια μεγάλη παγίδα: το τέταρτο Μνημόνιο. Ενδεχομένως και το Grexit, αν η απόσυρση του ΔΝΤ δρομολογήσει ανεξέλεγκτη πορεία της χώρας. Διότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν υπάρχει τρίτο πρόγραμμα ούτε άλλα λεφτά για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο Σόιμπλε. Επειδή όμως η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τα λεφτά των εταίρων, θα πάει αναγκαστικά σε νέα διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, καθαρά ευρωπαϊκό αυτή τη φορά. Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι οι όροι του ευρωπαϊκού Μνημονίου θα είναι καλύτεροι. Αντίθετα, θα παραταθεί η αβεβαιότητα για την Ελλάδα που θα στείλει ξανά το μήνυμα ότι η χώρα είναι βαρέλι δίχως πάτο.
Η ηγεσία της Χριστιανικής Ενωσης «μάζεψε» γρήγορα τον Βέμπερ απορρίπτοντας κατηγορηματικά την πρότασή του. Ο Βέμπερ είπε στα «ΝΕΑ» ότι περίμενε τις αντιδράσεις, αλλά θεωρεί ότι «η συζήτηση αυτή, αργά ή γρήγορα, πρέπει να γίνει».
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση Βέμπερ ήταν η πέτρα που τάραξε τα νερά στη Χριστιανική Ενωση. Δεν είναι ρεαλιστική, μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Αλλά μπορεί να χρειαστεί μετεκλογικά στη διαπραγμάτευση για τη νέα κυβέρνηση, ενδεχομένως μια επανέκδοση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς.
Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Η κατάληξη της κόντρας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο επαναφέρει την μπάλα στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Από τις αποφάσεις που θα πάρει ο Πρωθυπουργός Τσίπρας θα εξαρτηθεί αν θα επαναληφθεί η διαπραγματευτική φάρσα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέχρι τον Μάιο και το καταληκτικό Eurogroup πριν μπει η Γερμανία στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα.
Οσο ο Τσίπρας είναι πρωθυπουργός, παραμένει και ο «κεντρικός παίκτης», με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση.
Η επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές της εβδομάδας στο Βερολίνο άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας του με την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε. Θα αποδειχτεί χρήσιμος για τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν γίνουν εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ωστόσο, δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχουν η σημερινή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας. Για το Eurogroup της Δευτέρας δεν υπάρχουν καν τα «τεχνικά δεδομένα» για να κλείσει η αξιολόγηση, «θα χρειαστεί ακόμη χρόνος», εκτιμούσαν χθες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Οσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα είναι οπωσδήποτε και χρηματοδοτική. Η συζήτηση περί τεχνικού συμβούλου δεν έχει νόημα, σε τεχνικό επίπεδο συμμετέχει ήδη. Μένουν το χρηματοδοτικό και το ύψος του ποσού.