«Οι κομμουνιστές είναι αποφασισμένοι να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά». Η φράση υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ συνοψίζει –πέραν της αυτοθυσιαστικής χροιάς –και τη στρατηγική των ημερών. Αιχμή για να ξεδιπλωθεί η παραπάνω είναι η απόφαση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή.

Η δίκη του δημάρχου –έπειτα από μήνυση πρώην βουλευτή της ΧΑ με κατηγορία την παράβαση καθήκοντος –έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά. Και η τεράστια συμπαράσταση στον Πελετίδη από μαζικούς φορείς ικανοποίησε τον σχεδιασμό του Περισσού, που για πολλούς αποτελεί υπόδειγμα αντιναζιστικού αγώνα. «Δεν τους δίνεις χώρο για ναζιστική προπαγάνδα, αξιοποιώντας τη θεσμική σου θέση, αλλά ταυτόχρονα με όρους κινήματος τους σφυροκοπάς», μας λένε κύκλοι του Περισσού. «Πρέπει να μπαίνει κάποιος μπροστά. Να δίνει το στίγμα», λένε με αφορμή τον δημοφιλή δήμαρχο που επίσης ενισχύει το επιχείρημα του ΚΚΕ πως δεν παραιτείται από την τακτική μάχη, τη μάχη της καθημερινότητας ως πολιτική δύναμη.

Ετσι κι αλλιώς η αντιπαράθεση του ΚΚΕ με τη ΧΑ εντάσσεται σε μια συνολικότερη μετωπική και ταξική λογική για το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς. Απολύτως συνδεδεμένη με τη σημερινή του στρατηγική σε όλα τα μέτωπα.

Στον δρόμο προς το 20ό Συνέδριο

Αξονας και λοκομοτίβα της δράσης του ΚΚΕ είναι το 20ό Συνέδριο (στις 30 Μαρτίου ξεκινούν οι εργασίες του) και ο τρόπος που οι Θέσεις του οι οποίες κουβεντιάζονται σε συσκέψεις και κομματικές συνεδριάσεις φτιάχνουν ένα αφήγημα ευρέος πολιτικού ανοίγματος σε όλη την κοινωνία.

Ο προσυνεδριακός διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ριζοσπάστη και παραδοσιακά αποτελεί δείκτη της κομματικότητας, αλλά και ενός μέρους της επιρροής, προς το παρόν δεν αποτυπώνει διαφωνίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πονοκέφαλο για τον Περισσό.

Είναι πρωτόγνωρο αλλά όποιος επιθυμεί να χαρτογραφήσει τις στρατηγικές διαφωνίες με τη σημερινή γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ σερφάρει πια σε σάιτ όπως ο Εργατικός Αγώνας, όπου και φιλοξενούνται άρθρα πρώην στελεχών που έχουν αποχωρήσει από το Κόμμα, όπως το πρώην μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ Δώρα Μόσχου. Στελέχη που βλέπουν απόκλιση από το πάλαι ποτέ Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό μέτωπο πάλης που είχε σφραγιστεί ως γραμμή στο περίφημο 15ο Συνέδριο.

Σύγκρουση με φόντο την αξιολόγηση

Σήμερα, βέβαια, πέντε συνέδρια μετά η γραμμή ισχυροποίησης του ΚΚΕ ιεραρχείται. Ταυτόχρονα με το σύνθημα «Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία – τον Σοσιαλισμό» και την υψηλή κομματική συσπείρωση γύρω από αυτό, οι αποφάσεις του Κόμματος εξειδικεύονται σε όλα τα μέτωπα και ταυτόχρονα με τη μεγάλη μάχη του κουπονιού, τη μάχη της οικονομικής ισχυροποίησης του Περισσού.

Περισσότερο από ποτέ, όλα τα σφυριά του στελεχικού δυναμικού χτυπούν στην κομματική οικοδόμηση παρά στις μετωπικές συμπορεύσεις, σύμφωνα με μια άποψη. «Εμείς ως Κόμμα, όπου υπάρχουν εστίες αντίστασης, τις στηρίζουμε», μου λέει επίσης στέλεχος του ΚΚΕ και υπενθυμίζει έναν πολύ βασικό σταθμό για τις επόμενες μέρες: το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Φεβρουαρίου στην Ομόνοια και σε 33 πόλεις της χώρας. Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί στην Ομόνοια, κρατώντας υψηλά την πολιτική σημειολογία της αντικυβερνητικής μάχης. Οχι τυχαία, το σύνθημα των συλλαλητηρίων αποτυπώνεται στο «Κανένας φόβος, καμία υποταγή», στο φόντο της μετέωρης δεύτερης αξιολόγησης που σύμφωνα με την επίμονη εκτίμηση του Περισσού θα ολοκληρωθεί αλλά με επώδυνο τρόπο για τα λαϊκά στρώματα (με μέτρα δηλαδή τεράστιας λιτότητας και αφαίμαξης). Και όχι τυχαία, το ΚΚΕ επιλέγει αυτές τις ημέρες να συνδυάσει το πολιτικό του άνοιγμα και με ένα δισέλιδο φυλλάδιο για τις πολιτικές εξελίξεις που διακινεί μαζικά και έχει ως μότο του το «Με το ΚΚΕ στον δρόμο της ριζικής αλλαγής. Μπορείς να τους νικήσεις αν το αποφασίσεις».

Κομματική συσπείρωση και εκλογική ετοιμότητα

Ο Περισσός εκτιμά πως αργά ή και βασανιστικά, αλλά αισθητά, σημειώνεται μια τάση επιστροφής στο ΚΚΕ από κόσμο που αρχικώς συσπειρώθηκε γύρω από τον άσπονδο ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα δεν βρίσκει διαφορές στον πυρήνα της διακυβέρνησης της Κουμουνδούρου και της Νέας Δημοκρατίας. Εχει σημασία να σημειώσουμε επίσης πως το Κόμμα δεν εκτιμά ότι θα έχουμε εκλογές στο προσεχές διάστημα αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει με τίποτε σε συνδυασμό και με τους έξω. Αν και τίποτε δεν αποκλείεται στη ρευστή αυτή στιγμή».

Αν πάλι αναρωτιέστε για την εκλογική ετοιμότητα του ΚΚΕ, όλη η παραπάνω δράση έχει και τέτοια στοιχεία αφού στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μπορεί οι εκλογές να αντιμετωπίζονται με τον ειδικό τρόπο που απαιτείται, αλλά επίσης αποτελούν και κομμάτι ενός αδιαίρετου αγώνα που περνάει από τη Βουλή (μόλις την εβδομάδα που μας πέρασε κατέθεσε τροπολογία για μονιμοποίηση πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών), τον δρόμο, την παρέμβαση σε μαζικούς φορείς.

Η συγκεκριμένη συγκυρία βέβαια δεν αποτελεί στιγμή κορύφωσης για το εργατικό και λαϊκό κίνημα –οι αγρότες τελικώς δεν πέτυχαν να διαμορφώσουν μαζικό πόλο στον δρόμο -, τα επιμέρους ρυάκια όμως θυμού και αγανάκτησης δεν μπορούν να παρακαμφθούν και πάντα αποτελούν προνομιακό δείκτη αγωνιστικού φρονήματος. Το ΚΚΕ συνοψίζοντας τις επόμενες μέρες θα κινηθεί: θεσμικά –ως θεσμικός παίκτης. Και ως το άγριο παιδί με την αρχαία πείρα.