Το απόγευμα της ημέρας που εξελέγη οι πανηγυρισμοί κάποιων ολυμπιονικών πρέπει να είχαν πολύ έντονη χροιά, σχεδόν σαν αυτή που επέδειξαν πριν από λίγους μήνες στους Αγώνες του Ρίο, όπου κατέκτησαν μετάλλια. Η επανεκλογή του Σπύρου Καπράλου στην προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι δεδομένο ότι χαροποίησε δεκάδες αθλητές υψηλού επιπέδου, που απλά αναγνώρισαν στο πρόσωπο του (από το 2009) προέδρου της ΕΟΕ τον άνθρωπο ο οποίος πρόσφερε τη μεγαλύτερη υποστήριξη που θα μπορούσαν ποτέ να έχουν σε αυτές τις μνημονιακές καταστάσεις τις οποίες βιώνει (και) ο ελληνικός αθλητισμός. Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» άφησε εποχή και έδωσε την ευκαιρία στον Σπύρο Καπράλο να γίνει και με τη βούλα ο πιο αγαπητός πρόεδρος, από πλευράς των αληθινών πρωταγωνιστών, που είναι οι αθλητές.
Ναι, η εικόνα με τα πισώπλατα μαχαιρώματα μέχρι το τέλος και από τις δύο παρατάξεις, το αδυσώπητο κυνήγι ψήφων αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν τελικά οι εκλογές, σαφώς και δεν τιμούν κανέναν και κυρίως δεν προάγουν το ολυμπιακό πνεύμα αλλά και το fair play.
Ετσι και αλλιώς, με την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων στην ποδηλασία, την ίδια μέρα των εκλογών, ο Σπύρος Καπράλος είχε «κλειδώσει» ουσιαστικά τη νίκη έστω και με οριακή πλειοψηφία (14-13), αλλά στη βράση κολλάει το σίδερο και έτσι προτιμήθηκε το 14-0 άνευ αντιπάλου. Καθώς μετά την ειδοποίηση αναβολής των εκλογών από τον προεδρεύοντα Λάμπη Νικολάου αλλά και την ίδια τη γραμματεία της ΕΟΕ (λόγω ασθένειας του έτερου υποψηφίου Ισίδωρου Κούβελου) προς τα μέλη της ολομέλειας, οι 13 υποστηρικτές της χαμένης παράταξης αποχώρησαν.
Ο Σπύρος Καπράλος, αφού βεβαιώθηκε (με ερωτήσεις και σε νομικούς) ότι έχει τη νομική κάλυψη βάσει του καταστατικού, κάλεσε τους δικούς του 13 ομοσπονδιάρχες – ψηφοφόρους και αντικαθιστώντας τον προεδρεύοντα (με τον Παύλο Κανελλάκη από τη σκοποβολή) προχώρησε σε μια άνετη εκλογική νίκη.
Από τότε που έπαιζε πόλο και κολυμπούσε, ως πρωταθλητής του Ολυμπιακού, ήθελε να κερδίζει την πρώτη θέση. «Ολα αυτά έγιναν για τους αθλητές, αυτοί είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές και αυτό τους το οφείλουμε» είπε στα «ΝΕΑ», λίγα λεπτά μετά την επανεκλογή του, δείχνοντας ότι θα έκανε τα πάντα για να ξαναβγεί, θεωρώντας το και ως ένα χρέος του προς τους αθλητές. Ηταν ο Παύλος Καγιαλής με τον Παναγιώτη Μάντη που είχαν περάσει πρώτοι από το γραφείο του λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Οι έμπειροι ιστιοπλόοι των 470 πήγαν απλά να του ανακοινώσουν ότι είναι αναγκασμένοι να σταματήσουν τον πρωταθλητισμό γιατί δεν έβγαινε πλέον η ολυμπιακή προετοιμασία.
Εκεί ο Σπύρος Καπράλος έκανε την κίνηση ματ, προτείνοντας στη ναυτιλιακή εταιρεία όπου εργάζεται να «υιοθετήσει» αθλητικά τους δύο ιστιοπλόους. Τότε στο μυαλό του ξύπνησε η ιδέα τού «Υιοθετήστε έναν αθλητή», πρόγραμμα χάρη στο οποίο μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τον ολυμπιακό κύκλο δεκάδες αθλητές και να δώσουν το «παρών» στη Βραζιλία με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Το ευτύχημα για τον Σπύρο Καπράλο ήταν το γεγονός ότι ως διεθνής πολίστας είχε ζήσει από κοντά το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστω στις δύο «κολοβές» λόγω μποϊκοτάζ διοργανώσεις της Μόσχας (1980) και του Λος Αντζελες (1984). Του ήταν εύκολο λοιπόν να αφουγκραστεί τις αγωνίες των αθλητών (όντας μη καρεκλοκένταυρος πρόεδρος), με τους οποίους μάλιστα δέθηκε ιδιαίτερα ως αρχηγός αποστολής στο ιωβηλαίο των 100 χρόνων των Αγώνων στην Ατλάντα το 1996.
Τη δική μας διοργάνωση το 2004 ο Σπύρος Καπράλος την έζησε όσο πιο έντονα μπορούσε εκ των έσω καθώς ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ αμέσως μετά το τέλος της διοργάνωσης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2009 εξελέγη πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.
Γενικά με ό,τι καταπιάνεται τα καταφέρνει και χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα έλαβε από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές το αξίωμα του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής των 2ων Ευρωπαϊκών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το 2019 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, αξίωμα που είχε ήδη κατακτήσει το 2015 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στην πρώτη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων.
Ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι φανατικός Ολυμπιακός (χρόνια αθλητής του) ή ότι υποστήριζε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά εδώ έγκειται η μεγάλη του επιτυχία καθώς τον στήριξε θερμά στην επανεκλογή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απλά ήταν μία ακόμα απόδειξη ότι ο Σπύρος Καπράλος είναι υπεράνω κομμάτων και ομάδων, κάτι που το έχει κερδίσει διαχρονικά.
Στο λιτό γεύμα που παρέθεσε σε λίγους φίλους μετά την επανεκλογή του το «παρών» έδωσαν τόσο ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης όσο και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ακόμα και η σύντροφος της ζωής του, η επιχειρηματίας Αμαλία Βαρδινογιάννη, δείχνει ότι στη ζωή μπορούν να συνυπάρξουν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, το κόκκινο με το πράσινο και το γαλάζιο με το κόκκινο.
Αρκεί να έχεις την ικανότητα να σκοράρεις την κατάλληλη στιγμή, όπως έκανε διαχρονικά ως πολίστας ο Σπύρος Καπράλος.