«Η Μαρίν Λεπέν πιο ισχυρή από ποτέ»: αυτό είναι το (ανησυχητικό) συμπέρασμα της τελευταίας μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών της Sciences Po σε συνεργασία με το ινστιτούτο Ipsos-Sopra Steria για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Monde», δέκα εβδομάδες πριν από τον πρώτο προεδρικό γύρο στη Γαλλία.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα ποσοστά: η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς εξακολουθεί μεν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο, αλλά το έρεισμά της δεν αυξήθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να συγκεντρώνει ποσοστό 26% στην πρόθεση ψήφου. Μπορεί όμως να υπολογίζει σε ένα εκλογικό σώμα αξιοσημείωτα αφοσιωμένο και αποφασισμένο: το 74% των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της διαβεβαιώνουν πως η απόφασή τους είναι οριστική. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 33% για τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, που έρχεται πάντα δεύτερος με 23% των ψήφων, 61% για τον δεξιό υποψήφιο Φρανσουά Φιγιόν, που εξακολουθεί να πληρώνει με την τρίτη θέση και 18% το διαβόητο πια Penelopegate, μόνο 39% για τον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 14,5%, και 53% για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έρχεται πέμπτος με 12%.

Στην πραγματικότητα, οι μισοί γάλλοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι μπορεί να αλλάξουν γνώμη μέχρι τις εκλογές – πέραν του 8% που δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Και μόνο 69% δηλώνουν βέβαιοι ότι θα πάνε να ψηφίσουν τον Απρίλιο και τον Μάιο – το αντίστοιχο ποσοστό δέκα εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 ήταν 76%. Ενα ρευστό σκηνικό που αλλάζει καθημερινά, χωρίς κανείς να γνωρίζει την κατάληξη.

Εν αναμονή, ο Εμανουέλ Μακρόν, η καλύτερη επί του παρόντος ελπίδα της Γαλλίας να μην αναδείξει ακροδεξιά πρόεδρο, δεχόταν χθες απανωτά πυρά από την Ακροδεξιά και τη Δεξιά λόγω της δήλωσης που έκανε προχθές σε ένα αλγερινό τηλεοπτικό δίκτυο, από το Αλγέρι όπου βρέθηκε, πως ο εποικισμός της Αλγερίας «είναι ένα έγκλημα, ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας, μια πραγματική βαρβαρότητα» για την οποία η Γαλλία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.