«Ολόκληρος ο κόσμος ωφελείται από μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή φωνή στην παγκόσμια σκηνή δεν είναι απλώς προτιμητέα, είναι απαραίτητη. Είστε ένας ζωτικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά ως διεθνής κοινότητα»: σε μια Ευρώπη τραυματισμένη από το Brexit, φοβισμένη από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμέτωπη με την άνοδο του εθνολαϊκισμού και μια σειρά από εν δυνάμει επικίνδυνες εκλογικές αναμετρήσεις, τα λόγια αυτά του καναδού πρωθυπουργού, του Τζάστιν Τριντό, ήταν κάτι σαν βάλσαμο. Πόσω μάλλον αφού τα πρόφερε μέσα από την ίδια την «καρδιά» της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, όπου βρέθηκε χθες, μία μέρα μετά την έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Καναδά, της CETA.
Είναι ο πρώτος εν ενεργεία καναδός πρωθυπουργός που απευθύνεται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης το ακριβώς αντίθετο του Τραμπ –ο Τζάστιν Τριντό ξέρει να λέει όλα τα σωστά λόγια, γι’ αυτό και χειροκροτήθηκε αρκετές φορές θερμά από τους ευρωβουλευτές (η πλειοψηφία των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς έλαμψε διά της απουσίας της), παρότι η έγκριση της CETA με 408 ψήφους, έναντι 254 κατά, ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη και απρόσκοπτη: είχαν προηγηθεί μήνες θυελλώδους συζήτησης ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιούς της, που τη θεωρούν αντιδημοκρατική, υπερβολικά φιλική προς τις πολυεθνικές εταιρείες, ανεπαρκώς προσεκτική όσον αφορά το περιβάλλον ή και επικίνδυνη για τη γεωργία. Οι διαδηλωτές είχαν δώσει έντονο «παρών» έξω από το Ευρωκοινοβούλιο τη μέρα της ψηφοφορίας.
Τόσο ο Καναδάς όσο και η ΕΕ, διαβεβαίωσε ο Τριντό, ο οποίος ποντάρει στη CETA ώστε να περιορίσει την εξάρτηση του Καναδά από τις ΗΠΑ ως αγορά για τις εξαγωγές του, πρέπει να διασφαλίσουν πως η συμφωνία θα λειτουργήσει προς όφελος των λαών. «Αν τα καταφέρουμε, η CETA θα γίνει ένα σχέδιο για όλες τις φιλόδοξες, μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες. Αν όχι, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί η τελευταία. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία λοιπόν, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για εμάς» δήλωσε σε μια καλοζυγισμένη ομιλία όπου τα γαλλικά εναλλάσσονταν με τα αγγλικά. «Οι κυβερνήσεις μπορούν να συνεχίσουν να προστατεύουν τους πολίτες τους, να προστατεύουν το εργατικό δυναμικό τους, να προωθούν υπεύθυνες πολιτικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, να διασφαλίζουν την ασφάλεια των τροφίμων και των καταναλωτών, να εγγυώνται τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος» υποσχέθηκε ο Τριντό.
«Ο Καναδάς και η ΕΕ μοιράζονται την πίστη τους στη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ευνομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική ένταξη και την ποικιλομορφία» πρόσθεσε, τρεις ημέρες μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και τους πρόσφυγες –κρατώντας πάντως συμφιλιωτικούς τόνους όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο. Επόμενος σταθμός για τον καναδό «αντι-Τραμπ» η Γερμανία, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την Ανγκελα Μέρκελ.