Ο 59χρονος Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου θα συνταξιοδοτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ύστερα από πεντέμισι χρόνια στο τιμόνι της Σκότλαντ Γιαρντ. Είναι ο πρώτος αρχηγός του Σώματος εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια που ολοκληρώνει τη θητεία του (ο προκάτοχός του παραιτήθηκε και ο αμέσως προηγούμενος παύθηκε από τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον).

Εγινε αρχηγός τον Σεπτέμβριο του 2011, λίγο μετά τις χειρότερες ταραχές στη σύγχρονη ιστορία του Λονδίνου. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η βρετανική πρωτεύουσα είχε κυριολεκτικά τυλιχθεί στις φλόγες μετά τον θάνατο του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν από πυρά αστυνομικού. Στα επεισόδια που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 202, καταστράφηκαν 100 σπίτια και λεηλατήθηκαν εκατοντάδες καταστήματα, με τις ζημιές να αποτιμώνται σε 200 εκατ. λίρες.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Χόγκαν-Χάου κατάφερε να μειώσει την εγκληματικότητα στο Λονδίνο κατά 20% και τους φόνους κατά 30%, ενώ εφάρμοσε με επιτυχία το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Απολογισμός όχι ιδιαιτέρως άσχημος για κάποιον που παίρνει 276.000 λίρες (325.000 ευρώ) τον χρόνο και στα ρεπό του επιλέγει να επιστρέψει στη δουλειά κάνοντας έφιππες περιπολίες έξω από γήπεδα τις ημέρες των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ (τελευταία φορά εθεάθη καβάλα στο άλογό του στις 4 Φεβρουαρίου, στην αναμέτρηση Τσέλσι – Αρσεναλ)!

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες της θητείας του παρατηρείται αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, η οποία συνδέεται ευθέως με το Brexit. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 49% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ των θυμάτων ρατσιστικής (κυρίως λεκτικής) βίας συγκαταλέγονται και Ελληνες που ζουν στη Βρετανία. «Εχουμε συστήσει ομάδες καταπολέμησης των εγκλημάτων μίσους σε κάθε δήμο. Εντοπίζουμε περίπου το 40% των περιστατικών» είπε ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας –το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται με το υπόλοιπο 60%.

Ο Χόγκαν-Χάου είναι αστυνομικός της «παλιάς σχολής» και παρά το γεγονός ότι δεν αντιμάχεται τις νέες τεχνολογίες (η Σκότλαντ Γιαρντ είναι από τις πιο σύγχρονες αστυνομικές δυνάμεις στον κόσμο), δήλωσε πρόσφατα ότι «το Λονδίνο δεν μπορεί να αστυνομευθεί με λάπτοπ», επικρίνοντας εμμέσως τις περικοπές ύψους 400 εκατ. λιρών που θα υποστεί το Σώμα την επόμενη τριετία.

Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ τάσσεται υπέρ της αυξημένης παρουσίας αστυνομικών στον δρόμο –έστω κι αν αυτοί είναι άοπλοι. Πώς γίνεται αυτό; Στο Ηνωμένο Βασίλειο –με εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία –η πλειονότητα των αστυνομικών δεν φέρει όπλα. Η πρακτική αυτή ανάγεται στην ίδρυση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου το 1829 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ρόμπερτ (Μπόμπι) Πιλ –εξού και οι λονδρέζοι αστυνομικοί έγιναν γνωστοί ως «μπόμπηδες». Οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι για να μην τους συνδέσουν οι πολίτες με τον στρατό, ο οποίος έως τότε ήταν υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη. Με την πάροδο του χρόνου εδραιώθηκε η αντίληψη ότι η αστυνομία οφείλει να υπηρετεί πρωτίστως τον λαό και δευτερευόντως το κράτος. «Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Δείχνει ότι οι αστυνομικοί μας δεν χρειάζονται τα όπλα για να επιβάλουν τον νόμο» είπε ο Χόγκαν-Χάου.

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 2015 αποφασίστηκε να αυξηθεί ο αριθμός των ένοπλων οργάνων της τάξης: από 2.000 έγιναν 2.600. Και πάλι, όμως, παραμένει άοπλο το 92% των αστυνομικών του Λονδίνου, οι οποίοι ανέρχονται σε 32.000. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι 23.000 αστυνομικοί θα εφοδιαστούν με κάμερες που φοριούνται στο σώμα, καταγράφοντας καρέ καρέ τα περιστατικά στα οποία επεμβαίνουν. Κι αυτό ενώ ήδη σε όλη τη χώρα λειτουργούν και καταγράφουν τα πάντα περίπου έξι εκατ. κάμερες –μία για κάθε 10 κατοίκους! Οπως λέει και ο σερ Μπέρναρντ, «κανείς δεν μπορεί να μπει στο μετρό, στο λεωφορείο, οπουδήποτε πραγματικά χωρίς να τον δούμε». Ο Μεγάλος Αδελφός κάνει πάρτι; Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ διαφωνεί: «Δεν κατασκοπεύουμε κανέναν. Στόχος μας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία».