Εχουν περάσει σχεδόν 12 χρόνια από το μαύρο πρωινό της 7ης Ιουλίου 2005, όταν σημειώθηκε το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, το οποίο άφησε πίσω του 52 νεκρούς και 770 τραυματίες. Κι όμως, το τραύμα είναι ακόμη ανοιχτό. Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει σταθεί μέχρι στιγμής τυχερή, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχει πληγεί από μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα –σε αντίθεση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο -, οι Λονδρέζοι έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας παραμονεύει. Ο μεγαλύτερος δε φόβος τους είναι ότι θα γίνει ξανά επίθεση στο μετρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνα του YouGov που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2015, ένας στους έξι κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα πολυσύχναστα μέρη προκειμένου να μειώσει τις πιθανότητες να πέσει θύμα τρομοκρατικού χτυπήματος. Σε πιο πρόσφατη (Αύγουστος 2016) έρευνα του ίδιου ινστιτούτου, το 84% των Βρετανών δηλώνει ότι περιμένει επίθεση ανά πάσα στιγμή.
Είναι βάσιμοι αυτοί οι φόβοι; Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ απαντά θετικά. «Η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης είναι εξαιρετικά πιθανή. Και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι μια τέτοια απόπειρα δεν θα είναι επιτυχής. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να πει ότι οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν τον σκοπό τους» δήλωσε στα «ΝΕΑ» με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου.
Εδώ και δυόμισι χρόνια το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία βρίσκεται στην τέταρτη εκ των πέντε βαθμίδων, που σημαίνει ότι μια τέτοια επίθεση θεωρείται «ιδιαιτέρως πιθανή». Από τον Ιούνιο του 2013 έως σήμερα οι Αρχές έχουν αποτρέψει τουλάχιστον 12 τρομοκρατικές επιθέσεις. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι οι επεμβάσεις της αστυνομίας θα εξακολουθήσουν να είναι επιτυχείς.
«Μέχρι σήμερα τα έχουμε πάει καλά. Η απόδειξη είναι ότι οι τρομοκράτες δεν τα έχουν καταφέρει. Αλλά θα ήμουν ανόητος –και δεν νομίζω ότι είμαι –αν έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ εδώ. Μια επίθεση δεν είναι απλώς πολύ πιθανή. Εχουμε αποδείξεις ή πληροφορίες ότι σχεδιάζεται να γίνει σήμερα, αύριο, στο τάδε κτίριο, από αυτούς τους ανθρώπους κ.ο.κ. Δουλειά μας είναι να ψάξουμε και να τους βρούμε» είπε στα «ΝΕΑ» ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, μιλώντας στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είχε με ανταποκριτές ξένου Τύπου στο Λονδίνο.
Οι πρόσφατες τυφλές επιθέσεις με φορτηγά που έπεσαν πάνω στο πλήθος στη Νίκαια και στο Βερολίνο και στοίχισαν τη ζωή σε 86 και 12 ανθρώπους αντίστοιχα έχουν θορυβήσει τις βρετανικές διωκτικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκπονηθεί σχέδια αποτροπής μιας επίθεσης «τύπου Νίκαιας», δηλαδή του ενδεχομένου να ρίξει κάποιος ένα μεγάλο όχημα σε πλήθος σε χώρο δημόσιας συνάθροισης. Ωστόσο, αξιωματικοί της αστυνομίας παραδέχονται ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν κάποια στιγμή μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί παρά να πετύχει. Κι αυτό διότι το άτομο που θα τη σχεδιάσει ενδέχεται να μην είναι μέλος κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως το Ισλαμικό Κράτος, αλλά να έχει εμποτιστεί με τις ιδέες της και να δράσει αυτοβούλως, ως «μοναχικός λύκος», χωρίς να έχει αφήσει ίχνη στο Διαδίκτυο ή στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν εγκαίρως.
«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τον οδηγό κάθε οχήματος που κυκλοφορεί να κάνει ό,τι είδατε να γίνεται στη Νίκαια και στο Βερολίνο. Είναι αδύνατον να προλάβουμε τα πάντα. Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι μια επίθεση αυτού του είδους δεν θα γίνει στη Βρετανία» είπε ο σερ Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάου.
«Μπορούμε, όμως, να διδαχθούμε από αυτά τα δύο περιστατικά. Τώρα ξέρουμε ότι πρέπει να τοποθετήσουμε περισσότερα φυσικά εμπόδια στους χώρους όπου διοργανώνονται μεγάλα γεγονότα, όπως το καρναβάλι στο Νότινγκ Χιλ ή οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά. Στόχος μας είναι μια ασφαλής πόλη. Οι καλές πληροφορίες είναι η καλύτερη προστασία. Οταν γνωρίζουμε ότι κάποιοι σχεδιάζουν να βλάψουν τους πολίτες, τους συλλαμβάνουμε προτού υλοποιήσουν τα σχέδιά τους» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, 12.000 άνθρωποι που ασπάζονται τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό ταξίδεψαν τα τελευταία χρόνια από την Ευρώπη στη Συρία όπου ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Από αυτούς, περίπου 850 είναι Βρετανοί, οι μισοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στη χώρα. «Παραμένουν ακόμη 400-450 και η μεγάλη ανησυχία μας είναι πότε θα γυρίσουν πίσω, φαντάζομαι αδίστακτοι και έτοιμοι για μάχη» τόνισε ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Βρετανίας είχε ανακοινώσει ότι τζιχαντιστές σχεδιάζουν ένοπλες επιθέσεις «τύπου Παρισιού», όπου τον Νοέμβριο του 2015 είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Οι Αρχές εφαρμόζουν ένα σύστημα με την κωδική ονομασία «Τσάνελ», που έχει στόχο την «αποριζοσπαστικοποίηση» εξτρεμιστών, ιδίως νέων σε ηλικία. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, στα άτομα αυτά γίνεται μια «θετική πλύση εγκεφάλου» ώστε να αλλάξουν ιδέες.