Επισήμως η Κίνα «παρακολουθεί την υπόθεση στενά» –τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Πίσω όμως από αυτήν την τυπική ανακοίνωση, οι αναλυτές διακρίνουν κάτι περισσότερο από ανησυχία. Για το καθεστώς του Πεκίνου ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, που φέρεται ότι δηλητηριάστηκε από δύο γυναίκες στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ήταν ένα είδος διάδοχης λύσης σε περίπτωση αλλαγής στην κορυφή του καθεστώτος της Πιoνγκγιάνγκ. Γιατί μπορεί ο Ναμ να είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον Ουν όταν ο τελευταίος διαδέχθηκε τον πατέρα τους, αλλά δεν είχε διστάσει να τον χαρακτηρίσει «κλασικό» δικτάτορα και να ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της βορειοκορεατικής δικτατορίας στην αγορά κατά το πρότυπο ακριβώς της Κίνας.
Η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ αποτελεί και για ακόμη έναν λόγο πλήγμα για το γόητρο της Κίνας. Το βορειοκορεατικό καθεστός απέφυγε ασφαλώς να ξεπαστρέψει τον Ναμ επί κινεζικού εδάφους. Αλλά μεταξύ της δοκιμής του βορειοκορεατικού πυραύλου την περασμένη Κυριακή και αυτού του οικογενειακού εγκλήματος, το Πεκίνο δείχνει όλο και πιο ανίκανο να «μαζέψει» τον ανεξέλεγκτο γείτονά του. Κι όλα αυτά ενώ η είδηση της δολοφονίας απεκρύβη, όπως εξάλλου αναμενόταν, στη Βόρεια Κορέα. Η «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου» ασχολείται αυτές τις ημέρες με το φεστιβάλ πατινάζ, το οποίο και θα ανοίξει τους εορτασμούς για τη σημερινή επέτειο της γέννησης του Κιμ Γιονγκ Ιλ, «πολυαγαπημένου ηγέτη» και πατέρα του Ουν και του Ναμ.
Στην κορυφή του καθεστώτος, πάντως, το κλίμα δεν είναι και πολύ εορταστικό. «Από τότε που ο Τάε Γιονγκ Χο, πρώην νούμερο δύο της πρεσβείας στο Λονδίνο, το έσκασε στη Νότια Κορέα, ο Κιμ φοβάται ότι η βορειοκορεατική ελίτ εξεγείρεται όλο και περισσότερο» έλεγε στο Reuters o νοτιοκορεάτης καθηγητής Κοχ Γιου Χουάν. Είναι από τότε που άρχισαν οι εκκαθαρίσεις, οι οποίες συμπεριέλαβαν το 2013 και τον θείο του δικτάτορα Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, που ώς τότε θεωρούνταν το πιο ισχυρό πρόσωπο του καθεστώτος. Ηταν απειλή ο θείος για τον ανιψιό; Ηταν και ο ετεροθαλής αδελφός; Η Σεούλ δεν φαίνεται να το πιστεύει. Η δολοφονία αποτυπώνει, σύμφωνα τουλάχιστον με τον επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Νότιας Κορέας, την «παράνοια του Κιμ Γιονγκ Ουν».
Και ο Κιμ Γιονγκ Ναμ; Σε ποια κατάσταση βρισκόταν μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή; Οπως προκύπτει από την επιστολή που είχε στείλει στον αδελφό του ζητώντας ουσιαστικά να του χαρίσει τη ζωή, ζούσε σε κατάσταση τρόμου. Είναι ένας τρόμος που τον ακολουθούσε από το 2001, όταν πήρε τον δρόμο της εξορίας. Σε αυτόν τον δρόμο πέρασε από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Μακάο και το Πεκίνο, ενώ είχε κάνει και μια – δυο στάσεις στο Παρίσι εκ των οποίων στη μία, το 2008, νοσηλεύτηκε σε μια κλινική για λόγους που ποτέ δεν διευκρινίστηκαν.
Αυτή είναι και η μοναδική ευρωπαϊκή διάσταση σε ένα πολιτικό και οικογενειακό θρίλερ που έχει σφραγίδα Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Ναμ δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση για το Μακάο, άλλοτε κτήση της Πορτογαλίας, που σήμερα όμως ανήκει στην Κίνα. Στον έλεγχο εισιτηρίων είχε δείξει διαβατήριο με το όνομα Κιμ Τσολ, ενώ σε μία από τις δύο γυναίκες που τον σκότωσαν με δηλητηριασμένες βελόνες και η οποία συνελήφθη, βρέθηκε να έχει επάνω της βιετναμέζικο διαβατήριο με το όνομα Ντόαν Τι Χουόνγκ. Υποτίθεται ότι γεννήθηκε 1988 στο Ναμ Ντιν, μια πόλη στο Βόρειο Βιετνάμ, στο Δέλτα του Κόκκινου Ποταμού.
Η θεωρία της «παράνοιας» του δικτάτορα
Η Βόρεια Κορέα δεν κάνει μόνο επιδείξεις ισχύος απέναντι στην Κίνα, αλλά και τη Μαλαισία. Αρχικά το βορειοκορεατικό καθεστώς ζήτησε από τις Αρχές της χώρας να μην πραγματοποιηθεί νεκροψία στο πτώμα του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ στη συνέχεια απαίτησε η σορός του ετεροθαλούς αδελφού να παραδοθεί στην Πιονγκγιάνγκ. Για να σιγουρευτεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ο αδελφός του είναι όντως νεκρός; Αν ισχύει η θεωρία της «παράνοιας» του δικτάτορα, τίποτε δεν αποκλείεται.