Ένας νεαρός Αμερικανός ηλικίας 31 ετών μίλησε δημοσίως για το πως άλλαξε η ζωή του μέσα σε οκτώ μήνες από τη μερική μεταμόσχευση προσώπου στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Άντυ Σάντνες χειρουργήθηκε στις 16 Ιουνίου 2016 και τρεις εβδομάδες αργότερα είδε για πρώτη φορά το νέο του πρόσωπο στον καθρέπτη.

Το πρόσωπο που είδε είχε άλλη μύτη, μάγουλα, στόμα, χείλη, γνάθο, σαγώνι και δόντια, αλλά παρότι ήταν ακόμα πρησμένο από την επέμβαση, έμοιαζε αληθινό. Έτσι, έγνεψε να του δώσουν ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο έγραψε: «Είναι καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα».

Δότης των νέων χαρακτηριστικών του ήταν ένας άλλος άνδρας, ο Κάλεν Ρος, ο οποίος – όπως και ο Άντυ Σάντνες – αυτοπυροβολήθηκε στο πρόσωπο με όπλο στα 21 του χρόνια.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν με διαφορά δέκα ετών. Ο Άντυ, που κατάγεται από το Ουαϊόμινγκ, είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας το 2006, η οποία τον άφησε με όλο το πρόσωπο από τα μάτια και κάτω κατεστραμμένο.

Ο Κάλεν δεν επέζησε από τον δικό του αυτοπυροβολισμό στις αρχές Ιουνίου 2016 και η καταρρακωμένη, έγκυος σύζυγός του, Λίλυ, αποφάσισε να τηρήσει την τελευταία του επιθυμία που ήταν να γίνει δωρητής οργάνων.

Όταν οι γιατροί στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, τη διαβεβαίωσαν ότι ο Άντυ διέθετε δικό του μέτωπο και μάτια και δεν θα έμοιαζε με τον σύζυγό της, η Λίλυ δέχθηκε να δωρίσει, εκτός από την καρδιά, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τους νεφρούς, και το πρόσωπό του.

Τη μεταμόσχευση έκανε ιατρική ομάδα υπό τον καθηγητή Χειρουργικής δρα Σαμίρ Μαρντίνι,διευθυντή του Κέντρου Επανορθωτικής Μεταμοσχευτικής Χειρουργικής και του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Προσώπου το οποίο άρχισε στην Κλινική πριν από τέσσερα χρόνια, με πολυετείς δοκιμαστικές μεταμοσχεύσεις σε πτωματικούς δότες και δέκτες.

Όταν στις αρχές του 2016 τέθηκε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα, οι γιατροί νόμιζαν ότι θα χρειάζονταν χρόνια για να βρουν συμβατό δότη για τον πρώτο υποψήφιο δέκτη τους, τον Άντυ, αλλά πέντε μήνες μετά την εγγραφή του στη λίστα αναμονής, ο Κάλεν αυτοκτόνησε και σύντομα ο Άντυ αποκτούσε ένα φυσιολογικό πρόσωπο.

«Μπήκα τις προάλλες σε ένα ασανσέρ μαζί με μία μητέρα με το κοριτσάκι της», είπε στους δημοσιογράφους. «Όταν βγήκαν από το ασανσέρ χωρίς να μου έχουν ρίξει ούτε μία ματιά, κατάλαβα ότι η περιπέτειά μου είχε τελειώσει: η μεταμόσχευση είχε όντως πετύχει…».