Αραγε, όντως το ΠΑΣΟΚ (και η Δημοκρατική Συμπαράταξη) δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ, αλλά σε τριάδες και πάνω, με τη συμμετοχή των δυο μεγαλύτερων μετά τις εκλογές κομμάτων; Δεν ξέρω αν ήταν ακριβής η δήλωση, χθες, της Φώφης Γεννηματά στο «Πρώτο Θέμα» αλλά, εδώ και καιρό, πολλές δηλώσεις της αναδεικνύουν μια ανάλυση της πραγματικότητας που αδυνατεί να δει τον κόσμο με άλλα γυαλιά εκτός από τα κομματικά. Για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προέχει η κομματική ανάκαμψη, υπό την ηγεσία της. Εισηγείται, λοιπόν, μια πολιτική χωρίς ιδεολογία.

Από τις ουσιαστικές συνιστώσες της σύγκλισης των σκόρπιων δυνάμεων για την Κεντροαριστερά, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, με μια χθεσινή απόφασή τους καταλυτική, ασκούν κριτική ακριβώς γι’ αυτό. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε εθνικο-λαϊκιστική κορόνα που προσπαθεί να ποντάρει στον διάχυτο ευρωσκεπτικισμό, το σύγχρονο βαθύτατα αντιδραστικό ρεύμα. Ιδίως για τα δεδομένα της χώρας μας, […] ο ευρωσκεπτικισμός και ο αντιευρωπαϊσμός είναι πολιτικές, αντίθετες στο ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον» σημειώνουν. Και προσθέτουν ότι, στη συγκυρία, οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι αδύνατη, απαράδεκτη, ανεπιθύμητη για λόγους αισθητικούς, ηθικούς, πολιτικούς».

Αναλόγως τοποθετήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, σε εκδήλωση του Κύκλου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θεωρώ ότι το επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. «Η χώρα να αποκτήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των πραγματικά ευρωπαϊκών και των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων».

Η Φώφη Γεννηματά οφείλει να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα αγκιστρωμένο στην εξουσία λαϊκιστικό μόρφωμα που στηρίζεται στο ψέμα, στον εθνικισμό, στον αντιευρωπαϊσμό. Προέχει λοιπόν η δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς, που θα αντιστρατευθεί το μόρφωμα που, στο όνομα του αντιμνημονιακού δηλητηρίου, κυβερνά, βυθίζοντας τον τόπο. Είναι η μοναδική στρατηγική σωτηρίας της χώρας, ο κύριος στόχος.