Μια εκκρεμότητα με το ΔΝΤ –όμως ο διάβολος κρύβεται και στις εκκρεμότητες -υπήρχε ώς αργά το βράδυ στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στους δανειστές. Η προσπάθεια γινόταν στην κατεύθυνση του να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις ούτως ώστε σήμερα το πρωί, στην προ-συνάντηση που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες), να γίνει ένα συνολικό πέρασμα στους κεντρικούς άξονες του «πακέτου» για να επιτευχθεί στο Eurogroup πολιτική συμφωνία.
Να σημειωθεί πάντως πως τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν πολλές μεταβολές στη διαπραγμάτευση, άλλες προς όφελος της ελληνικής πλευράς, άλλες εις βάρος της, οι οποίες είχαν δημιουργήσει στην κυβέρνηση ένα κλίμα ασάφειας για το εάν είναι δυνατόν να υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δε, το Μαξίμου βρισκόταν σε μια διαρκή σύσκεψη, όπου ο Πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του ενημερώνονταν ενδελεχώς για τις εξελίξεις. Επικαιροποιώντας πάντως τη θέση τους πως δεν θα υπάρξει νέα λιτότητα.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» πως τα δεδομένα στη διαπραγμάτευση άλλαζαν κάθε 4-5 ώρες, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν δημιουργούσε συνθήκες βεβαιότητας για το πού μπορεί να καταλήξει το σημερινό Eurogroup. Αλλωστε κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για μια «πυκνή εβδομάδα» σε εξελίξεις, εκτιμώντας ότι τα βαριά θέματα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων θα συζητηθούν μεθαύριο στις συναντήσεις της Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη του Eurogroup είναι να επέλθει η περιβόητη πολιτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να προχωρήσουν την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτυπωθεί η πρόοδος στη γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταγραφεί γραπτώς και ένα χρονοδιάγραμμα –έως το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου –με βάση το οποίο θα καθορίζεται αφενός η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και αφετέρου θα αναφέρεται ότι θα πρέπει να περιγραφούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Κι αυτό διότι στο Μαξίμου υπάρχει ο φόβος πως ενδέχεται να μην τηρηθούν οι προφορικές συμφωνίες, ενώ θα έχει ήδη υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί. Αρα εκ των πραγμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το «ή όλα ή τίποτα» από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που θέλει να αποφύγει μια «παγίδα» να ψηφίσει μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ακόμη και με το σενάριο αυτό όμως –που θεωρείται το επικρατέστερο -, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η άμεση ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από τη στιγμή που οι αποφάσεις –όπως δείχνουν τα τωρινά δεδομένα –μετατίθενται για το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, τότε, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάσει στις 9 Μαρτίου, δεν θα έχει ως αντικείμενό του την ένταξη της Ελλάδας στο QE.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες, όπως οι προγραμματισμένες συναντήσεις Μέρκελ – Λαγκάρντ και Μέρκελ – Γιούνκερ την Τετάρτη, οι οποίοι δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά ως προς το τι ισχύ θα έχουν οι αποφάσεις του Eurogroup που θα έχει προηγηθεί, εάν πρόκειται στις συγκεκριμένες επαφές να συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ ή συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ. Το καλό σενάριο για το σημερινό Eurogroup θα αφορούσε βεβαίως το κλείσιμο όλων των θεμάτων απόψε. Προοπτική που χαρακτηρίζεται, ωστόσο, ως μη βάσιμη ακόμη και από την ελληνική πλευρά. Επίσης η κυβέρνηση έχει απορρίψει ως απαράδεκτη την εκδοχή που προτείνουν ορισμένοι εκ των δανειστών και αφορά το κλείσιμο τώρα της δεύτερης αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο και παραπομπή όλων των θεμάτων που αφορούν την περίοδο μετά το Μνημόνιο μετά τις γερμανικές εκλογές. «Είναι σαν να μην την ακούμε αυτή την πρόταση» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκφράζουν την απόλυτη αντίθεση της κυβέρνησης στο σενάριο της μετάθεσης της συμφωνίας για το φθινόπωρο. Κάτι που βεβαίως θα σήμαινε παράταση της αβεβαιότητας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία.
Κατά τ’ άλλα, σε δημόσιο επίπεδο η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επιμένει ότι εργάζεται για μια επί της αρχής συμφωνία στη βάση αυτών που έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα και ο Πρωθυπουργός: Χωρίς ούτε ένα ευρώ λιτότητα. Η Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ΑΠΕ, θύμισε πως και στην πρώτη αξιολόγηση πολλοί προφήτευαν τον Αρμαγεδδώνα, όμως «η κυβέρνηση χειρίστηκε με αποφασιστικότητα την κατάσταση». Ο Τζανακόπουλος αποκλείει την πιθανότητα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ρίξει την κυβέρνηση κι επιμένει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας απαντά στον Νίκο Φίλη που εκτιμά ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση και στον Δημήτρη Καμμένο των κυβερνητικών εταίρων που ζητάει από το Μαξίμου να διασαφηνίσει τη στάση του.