Ηχηρό καμπανάκι για φούσκα στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας χτυπά η κεντρική τράπεζα της χώρας, που θεωρεί ότι οι κατοικίες στις μεγάλες πόλεις είναι υπερτιμημένες από 15% έως 30%.

Στη μηνιαία της έκθεση για την οικονομία, η πανίσχυρη Μπούντεσμπανκ προειδοποίησε ότι η μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται τους επόμενους μήνες στον βιομηχανικό και τον κατασκευαστικό κλάδο δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την έκρηξη των τιμών που καταγράφεται στις κατοικίες.

Οι τιμές των κατοικιών στις μεγάλες πόλεις της χώρας αυξήθηκαν πέρυσι 8% κατά μέσον όρο. Η μέση ετήσια αύξηση των προηγούμενων έξι ετών στις τιμές των κατοικιών ανήλθε σε 6,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μπούντεσμπανκ τα οποία βασίζονται σε υπολογισμούς της εταιρείας συμβούλων Bulwiengesa.

Ενας από τους βασικούς λόγους που έχει οδηγήσει σε ράλι τιμών στην αγορά ακινήτων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης είναι τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια δανεισμού σε ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά, οι Γερμανοί έχουν τώρα έναν ακόμη λόγο να αντιδρούν στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Μέχρι τώρα διαμαρτύρονταν ότι τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει και σε μηδενικά επιτόκια για τις καταθέσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε χρόνο χρήματα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Τώρα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού έχει στρέψει πολλούς στην αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα κατοικιών, με αποτέλεσμα να πιέζονται ανοδικά οι τιμές.

Παραδοσιακά οι Γερμανοί προτιμούν να ενοικιάζουν κατοικίες αντί να τις αγοράζουν. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, καθώς διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 50%. Στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το 75%. Τα τελευταία όμως χρόνια οι Γερμανοί αποφάσισαν να ρίξουν μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους στα ακίνητα για να επωφεληθούν τόσο από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, αλλά και για να επενδύσουν μέρος από τις αποταμιεύσεις τους. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια μεγάλα μέρη του πληθυσμού μετακινήθηκαν σε πόλεις όπως το Μόναχο, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για κατοικίες.