Υπό κανονικές συνθήκες, πέντε ημέρες πριν από την τελετή απονομής των Οσκαρ, ο Τζέρεμι Ζίμερ, πρόεδρος του πρακτορείου ταλέντων United Talent Agency, θα φορούσε το σμόκιν του και θα επιδιδόταν σε κοσμικές συναναστροφές με κάποιους από τους διάσημους εκπροσώπους του Χόλιγουντ πίνοντας σαμπάνια. Ομως φέτος στην τελική ευθεία προς τα Οσκαρ θα την περάσει μάλλον σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. «Μη με παρεξηγείτε, μ’ αρέσουν οι γκλάμουρ βραδιές με εκλεκτά εδέσματα ίσως περισσότερο από πολλούς» δηλώνει στην «Γκάρντιαν» ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την αφρόκρεμα του Χόλιγουντ, από την Αντζελίνα Τζολί έως τον Γουίλ Φάρελ. «Ομως είναι μια στιγμή για εμάς, αντί να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις για το θέμα, να κάνουμε κάτι γι’ αυτό». Αυτή την προτροπή περιελάμβανε το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στα μέλη του Πρακτορείου.

Αφορμή αποτελεί το γεγονός ότι το μέλος του UTA, ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, τιμημένος με το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 2012 και φετινός υποψήφιος στην ίδια κατηγορία, δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στην τελετή απονομής των Οσκαρ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή εξαιτίας της απαγορευτικής νόρμας του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος πολιτών των επτά μεγαλύτερων μουσουλμανικών κρατών. Ως έκφραση αλληλεγγύης προς τον ιρανό κινηματογραφιστή, ο Ζίμερ ανακοίνωσε ότι, αντί να δοθούν χρήματα για κοσμικά πάρτι, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ερχόμενη Παρασκευή στο Λος Αντζελες και το UTA θα δωρίσει 250.000 δολάρια στον εθνικό οργανισμό προάσπισης ατομικών ελευθεριών American Civil Liberties Union και στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, τον μη κυβερνητικό οργανισμό που έχει ως σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και εκτοπισμένους από πολέμους ή διώξεις και φυσικές καταστροφές.

Η απόφαση προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση. Μέλη άλλων πρακτορείων, όπως το WME IMG, που αισθάνονται προσβεβλημένα από το διάταγμα, προχωρούν σε σχηματισμό επιτροπής πολιτικής δράσης. «Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας μας είναι η διαφορετικότητα στην αφετηρία και τις πεποιθήσεις καθενός. Και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προασπίσουμε τις αξίες αυτές» αναφέρει ανακοίνωση του Πρακτορείου, μέλος του οποίου είναι και ο Τραμπ, πάλαι ποτέ παρουσιαστής του τηλεριάλιτι «Ο μαθητευόμενος».

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. Η ευαισθητοποίηση έχει ήδη περάσει και στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο αρχικώς ήταν προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «Ο εμποράκος» του Φαραντί σε σκηνή που θα στηνόταν στην Πλατεία Γκόσβενορ υπό την αιγίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ. Τελικά η προβολή θα λάβει διαστάσεις διαμαρτυρίας και θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, χωρητικότητας 10.000 ατόμων. «Η προβολή του φιλμ σε μία από τις πιο διάσημες δημόσιες πλατείες του κόσμου μάς δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτό που ακριβώς είμαστε, δηλαδή μια πόλη ανοιχτή στα δημιουργικά ταλέντα, σε όλες τις χώρες, σε όλες τις κοινότητες» δήλωσε ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν.