Ολο το πακέτο των ανατροπών στα εργασιακά –με κυρίαρχο την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων –θα τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η κυβέρνηση –αποκρύπτοντας τον συμβιβασμό για τα εργασιακά –«πανηγυρίζει» για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, όπου θα δίνεται η δυνατότητα επιστροφής τηςεργασιακής κανονικότηταςτων συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν από το τέλος του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις από1/1/2018, χωρίς ωστόσο να ρίχνουν φως (ακόμα) στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε για το σύνολο των εργασιακών.

Οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Οι θεσμοί στην ουσία ζητούν από τη χώρα μας να ευθυγραμμίσει τα κατώτατα όρια απολύσεων με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία (98/59/ΕΚ). Παράλληλα ζητούν από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίαςμε ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση της επιχείρησης με τα όσα προβλέπει ο νόμος για πληροφόρηση και διαβούλευση με τους εργαζομένους. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει κανένα ορθολογικό επιχείρημα που να δικαιολογεί την αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τοΔΝΤ», ενώ αναφέρει πως η εξειδίκευση των κριτηρίων για την έγκριση ή μη των ομαδικών απολύσεων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. άσει του νόμου που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυομένων.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Εξάλλου, το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου, δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης. Ακόμη οι δανειστές επιμένουν στην εξασφάλιση μεγαλύτερου χρόνου προειδοποίησης και υποχρεωτικά στάδια διαβουλεύσεων ανάμεσα στα σωματεία και την εργοδοτική πλευρά πριν από την κήρυξη της απεργίας.

Τέλος, οι δανειστές ζητούν αλλαγές και στη διαδικασίαμεσολάβησης και διαιτησίας,ώστε να είναι «αντικειμενική και αμερόληπτη».