Στη διατήρηση του ομιχλώδους τοπίου για το νέο χρονοδιάγραμμα και κυρίως το συνολικό πακέτο μέτρων που θα συνοδεύουν μια συμφωνία με τους δανειστές εστιάζει η ΝΔ, διαβλέποντας μια νέα «επιχείρηση εξαπάτησης» των πολιτών από την πλευρά του Μαξίμου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει για τη δεύτερη αξιολόγηση. Παράλληλα προειδοποιούν ότι μέχρι το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο παραμένει ακόμη ασαφές, η οικονομία θα παραμείνει καθηλωμένη, όπως και ο κίνδυνος να χαθεί ο στόχος της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στη βάση αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουν αμέσως το πλαίσιο των κυβερνητικών παραχωρήσεων και ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το στίγμα αυτής της αναμονής εκπέμπει εν πολλοίς και η αρχική αντίδραση της ΝΔ για τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση στο Eurogpoup: «Αλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Αλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο τον χρόνο της ολοκλήρωσής της. Ολα παραπέμπονται για το μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από έναν χρόνο! Και σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…» ήταν το πρώτο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επισημαίνει ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από «πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης».

Από το γαλάζιο επιτελείο αναφέρουν ότι, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση συμφώνησε χθες στις Βρυξέλλες σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, καθώς και πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο Φορολογικό και το Συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. «Το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες» είναι το διά ταύτα της αρχικής γαλάζιας αντίδρασης.