Το ένα θέμα είναι η διαιτησία. Θεμιτό είναι μια ομάδα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και να υποστηρίζει τις θέσεις της. Αλλωστε, ουδείς αγνοεί τα λάθη του Μάνταλου στο ντέρμπι, το πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ του Μποτία και ασφαλώς ένας ρέφερι με συγκεκριμένα προσόντα δεν μπορεί να μεταμορφωθεί ξαφνικά στον άριστο των αρίστων.

Ωστόσο, υφίσταται και η άλλη πλευρά του φεγγαριού: τι έκανε ο Ολυμπιακός για να ενισχύσει την εικόνα του και να εμφανίσει ένα διαφορετικό πρόσωπο; Ας δούμε μερικές παραμέτρους χωρίς παραμορφωτικά γυαλιά. Πριν από λίγες εβδομάδες παραχωρήθηκε ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Σαφέστατα τα χρήματα που δαπάνησε η Κρίσταλ Πάλας για να αποκτήσει τον σέρβο χαφ παραήταν πολλά για να τα αγνοήσει μια ελληνική ΠΑΕ. Ηρθαν όμως την ύστατη ώρα και άρα ο παίκτης δεν αντικαταστάθηκε. Το να ειπωθεί ότι θα καλύψει επάξια τη θέση ο Ρομαό, που ήταν μεν στο ρόστερ από το καλοκαίρι αλλά δεν έπαιζε παρά ελάχιστα, δεν θεωρείται σοβαρό επιχείρημα. Ο δε Ρέτσος, καλός και χρυσός, αλλά ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης, ενώ η θέση του αμυντικού χαφ κρίνεται κομβική στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Αν τώρα παραχωρηθεί και ο Ιντέγε στην Κίνα, προφανώς θα έχουμε να κάνουμε ξανά με πρόταση στην οποία δεν γίνεται να πεις «όχι», ωστόσο τα δεδομένα κομματάκι διαφέρουν. Κυρίως γιατί ήδη έχει έρθει ο Ανσαριφάρντ και στο Λιμάνι πιστεύουν σ’ αυτόν πολύ. Τον εκτιμά όμως ο κόουτς; Αν συνέβαινε αυτό, θα είχε καλύψει έδαφος στην επετηρίδα και θα έπαιρνε παραπάνω χρόνο συμμετοχής.

Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένα θέματα να λύσει: χάνει σταδιακά παίκτες αξίας και δυσκολεύεται να τους αναπληρώσει. Οταν δε αυτό συμβαίνει μεσούσης της σεζόν, το οικοδόμημα τρίζει, καθόσον είναι αμφίβολο κατά πόσον οι νέοι μπορούν να εγκλιματιστούν και να προσφέρουν αμέσως. Διακυβεύεται η επιτυχία των στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το φινάλε της σεζόν. Επιπρόσθετα, η ανάγκη για κάποιον καλύτερο και κυρίως ταχύτερο παίκτη στο κέντρο της άμυνας φωνάζει από μακριά. Γιατί αν ήταν γρηγορότερος ο Μποτία στη φάση της αποβολής του, δεν θα δεχόταν ποτέ τη δεύτερη κάρτα. Αυτή η χρονική στιγμή ας είναι οδηγός για το μέλλον. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το δούναι και λαβείν είναι το μείζον στο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Ουδείς έχει υποστηρίξει ότι είναι λανθασμένη η τακτική του Μαρινάκη να πουλά όσους ξεχωρίζουν και ανεβαίνουν επίπεδο. Το ζήτημα σχετίζεται με την ανάγκη να αντικαθίστανται οι παίκτες με γνήσια ταλέντα και όχι με εμφανώς υποδεέστερους που δυσκολεύονται να βγουν μπροστά στη νέα προσπάθεια.

Λουκάς

Είναι πλέον επίσημο: ο Μαυροκεφαλίδης γύρισε στην ΑΕΚ με συμβόλαιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Ποιοτική προσθήκη και είναι σαφέστατο ότι ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν φείδεται χρημάτων για να ενισχύσει την ομάδα. Μπορεί, άραγε, αυτό το παζλ παικτών να το ανεβάσει ψηλάο Ζντοβτς;