Χθες το βράδυ ο αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα και είχε συνάντηση με τον γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική υποστήριξη στο ΝΑΤΟ έχει τίμημα. Ο Τραμπ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι «περιμένει πραγματική πρόοδο» από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έως το τέλος του χρόνου – δηλαδή να αυξήσουν τις δαπάνες για τον στρατιωτικό προϋπολογισμό ώστε να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ τους. Ακριβώς τα ίδια είπε και στο Μόναχο, στη συνάντηση για την ασφάλεια όπου επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες για τον λόγο αυτό, στέλνοντας ιδιαίτερα μήνυμα στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ο Πενς επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των ευρωπαϊκών κρατών και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για τη δράση των στρατευμάτων της στην Ουκρανία. Επανέλαβε πάντως και την πρόσφατη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος» με τη Ρωσία έπειτα από χρόνια αντιπαραθέσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Πενς, πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα, φάνηκε να ασκεί με μεγάλη αυτοπεποίθηση τα νέα του καθήκοντα. Μάλιστα, ανώνυμη πηγή δήλωσε σε πρακτορείο ειδήσεων ότι ο αντιπρόεδρος Πενς θέλησε να διαβεβαιώσει τους υψηλούς συνομιλητές του ότι το «πολύ αμερικάνικο» και ευθύ στυλ του Τραμπ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως επιθετικό ούτε να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.