Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ισχυρίζονται ότι σημείωσαν πρόοδο στην επίλυση των διαφορών με το ΔΝΤ αναφορικά με την Ελλάδα, επισημαίνουν στην ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες μετά από το Eurogroup οι «Financial Times».
Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα για να καταλήξουν στις λεπτομέρειες πακέτου μέτρων που θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος.
Όσο για τη θέση του Ταμείου, οι FT αναφέρουν ότι αναγνωρίζει μεν την πρόοδο, αλλά σημειώνει ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.
Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ανάγκης ενός σημαντικού πακέτου με βαθιές μεταρρυθμίσεις ως ένδειξη του πώς οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν συνταχθεί τις τελευταίες ημέρες με τη θέση του ΔΝΤ περί λήψης περαιτέρω μέτρων από την Αθήνα.
Το δημοσίευμα επικαλείται εξάλλου ανθρώπους με γνώση των τεκταινόμενων που λένε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε κατ’ αρχήν σε σημαντικές περικοπές στις συντάξεις, αν και ο χρόνος λήψης του μέτρου δεν έχει ακόμα καθοριστεί.
Η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ελλάδα ηρεμεί μετά από τη συμφωνία των Βρυξελλών, αναφέρει στη δική του ανταπόκρισή ο «Guardian».
Η εφημερίδα εξηγεί ότι οι πιστωτές επιστρέφουν στην Αθήνα για να επιδιώξουν αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας «σε μια ένδειξη ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υποχωρήσει έναντι της ευρωπαϊκής πίεσης για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις».
Η συμφωνία που προβλέπει συζητήσεις επί μεγάλων οικονομικών μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την πρόοδο στην εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, καθώς επίσης χαλάρωση της λιτότητας, θα μπορούσε να τερματίσει τη διαφωνία μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και του ΔΝΤ, σχολιάζει η εφημερίδα.
Ως προς το μέλλον της λιτότητας στη χώρα, σημειώνεται ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε μεν λόγο για αλλαγή μίγματος πολιτικής με μεγαλύτερη έμφαση προς τις βαθιές μεταρρυθμίσεις αντί τη λιτότητα, αλλά απέφυγε να υιοθετήσει τα λόγια του κ. Τσίπρα περί μη αποδοχής ούτε ενός ευρώ λιτότητας παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το δημοσίευμα, η ανακοίνωση της συμφωνίας προξένησε οργή στην Ελλάδα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχώρηση ενώ η οικονομία είναι αδύναμη.
Αναφέρεται επίσης ότι ούτε οι «ασαφείς» αναφορές σε τερματισμό της λιτότητας έγιναν δεκτές με θετικό τρόπο στην Ελλάδα, με ενδεικτική αναφορά στην αντίδραση του ΚΚΕ.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι η επικείμενη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα εγείρει ελπίδες ότι θα συμφωνήσουν ως προς τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
H «Daily Telegraph» από την πλευράς της εστιάζει στο ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε τις πιθανότητες οριστικής συμφωνίας πιστωτών-Ελλάδας πριν από τις ολλανδικές εκλογές «ή ακόμα και πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές».