Ελα όμως που τον Ιανουάριο του 2017 το μερίδιο της Επιχείρησης έκλεισε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 89,66%. Δηλαδή, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θεωρείται εντελώς απίθανο να έχει προλάβει η αγορά να αποκτήσει έως τον Ιούνιο μια δυναμική τέτοια που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου περί το 15% για τη ΔΕΗ μέσα σε έναν χρόνο (να φτάσει δηλαδή στο 75,24% τον Δεκέμβριο 2017). Εάν λοιπόν το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου παραμείνει, η πώληση μονάδων θα έρθει πολύ πιο κοντά.
Διαβάστε Επίσης
Γιώργος Σταθάκης: «Καμία πίεση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ»
«Δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας πίεση για πώληση μονάδων». Τάδε έφη χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να έχουν θέσει ζήτημα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό που συζητά η κυβέρνηση είναι οι δημοπρασίες και η μείωση μέσω αυτών των μεριδίων της ΔΕΗ. «Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για τα ποσοστά, αλλά αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο των συζητήσεων, όπως και τα χρονοδιαγράμματα. Δεν υπάρχει στην ατζέντα η πώληση μονάδων» είπε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη δημιουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Εδώ και μέρες, ωστόσο, οι δανειστές έχουν αποστείλει στο υπουργείο τις νέες τους απαιτήσεις, που προβλέπουν αφενός σωρευτικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας ΝΟΜΕ ή, αν δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ. Αν και ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ως προς τι ακριβώς ζητούν οι δανειστές, αναγνώρισε ωστόσο πως μια από τις διαφωνίες αφορά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που βάζουν.
Το θέμα δεν είναι ήσσονος σημασίας. Η μεν τρόικα ζητά να αξιολογήσει την πορεία των δημοπρασιών ως προς τον στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ τον Ιούνιο. Η δε κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, επιμένει αυτό να γίνει τον Δεκέμβριο, ώστε να έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την εφαρμογή τους. Εφόσον η τρόικα επιμένει στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι η πίεση για πώληση μονάδων θα γίνεται όλο και εντονότερη. Και αυτό, καθώς ο μνημονιακός στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει υποχωρήσει στο 75,24% ώς τον Δεκέμβριο του 2017.