Θέση μάχης έχει λάβει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας καθώς «βλέπει» να έρχεται Grexit στα καινοτόμα φάρμακα, στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική.

Ειδικότερα, τα σχέδια αυτά – σύμφωνα πάντα με τον ΣΦΕΕ – εισάγουν ως βασική προϋπόθεση για την είσοδο στο ελληνικό σύστημα αποζημίωσης των νέων φαρμάκων τη θετική αξιολόγηση από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ισπανία), οι οποίες διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA).

«Αυτό πρακτικά σημαίνει καθυστέρηση δύο ώς και τέσσερα χρόνια για να έρθει μια καινοτόμος θεραπεία στην Ελλάδα και μάλιστα για ανθρώπους που δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουν» σημείωσε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης, καθώς στις χώρες που προτείνονται υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες με πολλές ανομοιότητες στον τρόπο αξιολόγησης των νέων φαρμάκων.

ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ. Παράλληλα, όμως, μαίνεται και μια υπόγεια διαμάχη ανάμεσα στις πολυεθνικές και τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Στον διάλογο που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα για τη φαρμακευτική πολιτική, οι πολυεθνικές αφήνουν αιχμές ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν συρρικνώνεται εξαιτίας των υψηλών τιμών των των γενοσήμων – που παράγονται κυρίως από την εγχώρια βιομηχανία.  

Η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, καθώς την τελευταία επταετία επιβλήθηκαν συνεχείς και σημαντικές μειώσεις, «που σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το -80% και συνολικά φθάνουν μεσοσταθμικά στο -67%».

Επιπλέον, καταγγέλλει πως κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους, επανέρχεται το «ψευδές αφήγημα περί δήθεν υψηλών τιμών των γενοσήμων».