Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει μια εξαιρετικά πλούσια, ποικιλόμορφη και τολμηρή σύγχρονη μουσική δημιουργία, η οποία όμως για διάφορους λόγους δυσκολεύεται να συναντήσει το κοινό της. Αυτή λοιπόν επιχειρεί να συστήσει σε δυνάμει νέους ακροατές πέρα από τα ελληνικά σύνορα η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχοντας στο διεθνές πρότζεκτ «Interfaces». Με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πολιτιστικός οργανισμός συμπράττει με εννιά διαφορετικούς εταίρους από οκτώ χώρες, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να προβάλουν τα έργα τους στο εξωτερικό.
Για να επιτευχθεί αυτό, όπως ανέφεραν κατά τη χθεσινή παρουσίαση ο Χρήστος Καρράς και η Ντόρα Βουγιούκα, οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του προγράμματος, έχει στηθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που αγκαλιάζουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης μέσω της μουσικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θα είναι οι καινούργιες μορφές παραστάσεων σε νέους, καινοτόμους χώρους και σε όλο το εύρος των καλλιτεχνικών ιδιωμάτων, με τη χρήση νέων μέσων για τη δημιουργία και τη διάδοση. Παράλληλα, θα υπάρξουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους, εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες του ήχου αλλά και καινοτόμοι διαδικτυακές εφαρμογές. Δεν θα λείψουν οι φιλοξενίες καλλιτεχνών σε συνδυασμό με διαθεματικά συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις και ερευνητικά προγράμματα ώστε να υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα προσέλκυσης του κοινού.
Πάνω από 80 δράσεις θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες με την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ετσι, συνθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, έρευνες και εκπαιδευτικές προτάσεις θα ταξιδέψουν στο διεθνές κοινό, σε ζωντανές παρουσιάσεις που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της δράσης www. interfacesnetwork.eu. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έχει αναλάβει τον συντονισμό του δικτύου που ξεκίνησε τις εργασίες του τον περασμένο Νοέμβριο με δύο διήμερα εργαστήρια για τους ευρωπαίους εταίρους.

Το πρόγραμμα δράσεων στην Ελλάδα για το κοινό εγκαινιάζεται με την Open Day που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου. Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Interfaces» και στήνει μια μεγάλη σκηνή για τραγουδιστές, μουσικούς, ηθοποιούς, περφόρμερ και σπουδαστές για να πραγματοποιήσουν έναν μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων.

OPEN DAY. Στην πέμπτη του πια έκδοση, το Open Day είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους σε όλους τους χώρους της Στέγης. Στα φουαγέ των ορόφων, στη μικρή και τη μεγάλη σκηνή, θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 16.00 έως τις 20.30, μια μεγάλη γκάμα έργων, «με τη φιλοδοξία να δώσουν στους επισκέπτες μια ποικιλία από όλες τις εφαρμογές της μουσικής», όπως τόνισε ο Ανάργυρος Δενιόζος που έχει την επιμέλεια της συγκεκριμένης βραδιάς. Παράλληλα, οι θεατές θα μπορούν να περιεργαστούν παρτιτούρες, βιβλία, να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο καλλιτεχνών, ενώ το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλίες από σολίστες και σύνολο.

Οι εκδηλώσεις του «Interfaces» θα συνεχιστούν με το Soundscapes Composition Project, όπου σε συνεργασία με το σύνολο Dissonart θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα με νέα έργα από ευρωπαίους συνθέτες, με αφετηρία συγκεκριμένα σημεία της Θεσσαλονίκης. Το κοινό θα μπορεί να κάνει μια βόλτα στη συμπρωτεύουσα, ακούγοντας στα διάφορα σημεία τις ετερόκλητες συνθέσεις. Αντίθετα, η δράση «In Situ – Athens» έχει ως βάση την πρωτεύουσα και τον αρχιτεκτονικό της χώρο και θα γίνει το αντικείμενο ενός νέου έργου που θα παραχθεί με τη συμβολή του γαλλικού Ινστιτούτου Ircam.

«TUNED CITY». Την άνοιξη του 2018 θα πραγματοποιηθεί το διήμερο πειραματικής μουσικής και sound art «Tuned City» σε έναν αρχαιολογικό χώρο με τη συμβολή του ομώνυμου βερολινέζικου ιδρύματος και της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διάζωμα και σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και της ένταξής τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Από το φετινό φθινόπωρο θα αρχίσουν να εξελίσσονται αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα που θα φέρουν παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων κοντά στη σύγχρονη μουσική, συνδέοντάς τη με τις εικαστικές τέχνες και χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία. Κατά τη διάρκεια όλων των φεστιβάλ θα τρέχουν φιλοξενίες και συνεργασίες μεταξύ ελλήνων και ευρωπαίων μουσικών, ενώ η Στέγη θα οργανώσει στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στη Βιέννη διεθνείς συναντήσεις που θα θίξουν θέματα όπως η σύγχρονη μουσική στον δημόσιο χώρο και οι στρατηγικές για την ανάπτυξη του κοινού.