Για επιχείρηση «προπαγάνδας» και «ψεύδους» καταγγέλλει η ΝΔ την κυβέρνηση κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον απόηχο της προκαταρκτικής συμφωνίας στο Eurogroup για τον οδικό άξονα που οδηγεί στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πλέον με το βλέμμα στο ημερολόγιο, με τη βεβαιότητα ότι όσο παραμένει ανοικτός ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους της τρόικας θα είναι η κυβέρνηση εκείνη που θα πιέζεται και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την συνεχιζόμενη καθυστέρηση, ενώ έχει ήδη υποχωρήσει στις βασικές κόκκινες γραμμές της. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας ότι «η προπαγάνδα άντεξε μια μέρα», καθώς «η κυβέρνηση ομολόγησε ότι και οι συντάξεις θα κοπούν και το αφορολόγητο θα μειωθεί» και πως «όλοι οι Ελληνες, αλλά κυρίως οι αδύναμοι, η μεσαία τάξη και οι νεότερες γενιές, θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα ψέματα και τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Τα οχυρωματικά έργα που στήνει η Πειραιώς όσο θα παραμένει ομιχλώδες το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι ότι η κυβέρνηση στο προχθεσινό Eurogpoup «τα έδωσε όλα χωρίς να πάρει τίποτε», δείχνοντας προς την κατεύθυνση του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, αναδεικνύει τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας για τα προψηφισμένα μέτρα, με την οποία μέχρι πρότινος επιχειρούσε η κυβέρνηση να αντισταθεί στους δανειστές και κυρίως στο ΔΝΤ. Στη βάση αυτή, το Μαξίμου θα κληθεί να εξηγήσει και την πολύμηνη καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί.

Παράλληλα, ωστόσο, αρχίζουν να αναδεικνύονται και ζητήματα που συνδέονται με την κατεύθυνση της ΝΔ όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, καθώς στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζεται ότι η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο και ενδεχομένως η αξιωματική αντιπολίτευση θα χρειαστεί ένα νέο σχέδιο για να συντηρήσει το αίτημα των εκλογών.

Ακόμη, ζητούμενο παραμένει ποια θέση θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ στη Βουλή στην περίπτωση που τα αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) έρθουν αυτόνομα. Ο κίνδυνος μιας δυστοκίας ανάλογης εκείνης που καταγράφηκε με το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που επιβαρύνονται από το προσφυγικό κύμα έχει αρχίσει ήδη να συζητείται στους κόλπους της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.