Λίγες ημέρες από τις εικόνες ντροπής στο Εφετείο της Αθήνας και τις απρεπείς και ασεβείς φράσεις που εκτόξευσαν ανεξέλεγκτοι χρυσαυγίτες τραμπούκοι στη Μάγδα, τη μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, φωνάζοντας «πού είναι ο Παύλος σου τώρα», και το σκηνικό με το ακροδεξιό παραλήρημα και τις ύβρεις επαναλήφθηκε στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

«Διαιτητής» μια κλούβα των ΜΑΤ με αστυνομικούς που παρατάχθηκε στη μέση για να εμποδίσει τη γενικότερη σύρραξη, καθώς η κατάσταση δυναμιτίζεται μέρα με τη μέρα με απρόβλεπες εξελίξεις.

Οι πωρωμένοι και προκλητικοί ακροδεξιοί για ακόμα μία φορά δεν σεβάστηκαν τη μνήμη του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού και φώναζαν σε δεκάδες άλλους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για συμπαράσταση στα προσφυγόπουλα, «χαιρετίσματα στον Φύσσα».

Οι ακροδεξιές αθλιότητες διαδραματίστηκαν χθες το μεσημέρι έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, όπου είχαν συγκεντρωθεί μέλη της Πατριωτικής Ενωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου, για να μπλοκάρουν προσφυγόπουλα να μπουν στο σχολείο για μάθημα.

Οι δήθεν πατριώτες, ισοπεδώνοντας κάθε αξία, κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνεχώς συνθήματα ανακατεύοντας τις ύβρεις και τις απειλές με το «Ζήτω η Ορθοδοξία». Ηταν οι ίδιοι που την περασμένη Παρασκευή είχαν αλυσοδεθεί για να μην αφήσουν τα παιδάκια να μπουν στο σχολείο!

Στην απέναντι πλευρά, κάτοικοι της περιοχής καθώς και νεαροί – μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων είχαν σπεύσει και πάλι να συμπαρασταθούν στα προσφυγόπουλα, κρατώντας μάλιστα και δωράκια για τα παιδιά. «Παιδάκια είναι, αφήστε τα» ήταν φωνές που ακούγονταν από την πλευρά τους σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Και όλο αυτό το κλίμα του μίσους και της έντασης έχει καλλιεργηθεί για εννιά προσφυγόπουλα ηλικίας από εννιά έως δώδεκα χρόνων, που όπως και την προηγούμενη φορά αναγκάστηκαν για την ασφάλειά τους να μπουν από δευτερεύουσα είσοδο, προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το μάθημα, που γίνεται αυτόνομα και σε άλλες διδακτικές ώρες.

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει και η συμπεριφορά γονέων και κηδεμόνων του σχολείου που με προγενέστερη ανακοίνωση του συλλόγου τους δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ώστε να ελεγχθούν η νομιμότητα και η συνταγματικότητα των αποφάσεων για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων) στα δημόσια σχολεία και την επιλογή του δικού τους μεταξύ αυτών. Απειλούν δε με τριήμερη αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα. Προφανώς γιατί η δική τους εκπαιδευτική αντίληψη είναι πιο «πατριωτική»!