Τελικά αυτά που είπε η Φώφη Γεννηματά για τα «τρίδυμα» και τα «δίδυμα» προκάλεσαν ένα μίνι χαμό στην Κεντροαριστερά. Και φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα εκμεταλλευτούν οι άσπονδοι φίλοι της στον χώρο.

Ποταμικοί (πάλι) κατά Φώφης

Το λέω γιατί, όπως έμαθα, συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έχασαν την ευκαιρία να σχολιάσουν –με την απαραίτητη δόση κακίας, αν μου επιτρέπετε την επισήμανση –τη γεννηματική τοποθέτηση. Τι λέγανε; Οτι όσα είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι «ένα ακόμα δείγμα του παλαιοκομματισμού της». Και συμπλήρωναν, «οι πραγματικοί ηγέτες παίρνουν αποφάσεις» υπονοώντας ίσως τους… μάγκες του άσματος, που βέβαια δεν υπάρχουν πια, γιατί τους πάτησε το τρένο.

Τα γενέθλια και τα διλήμματα

Παρεμπιπτόντως, να σας ενημερώσω ότι σήμερα ο Θεοδωράκης έχει γενέθλια, κλείνοντας αισίως τα 54 χρόνια του. Σας δίνω αυτήν τη φαινομενικά άσχετη πληροφορία γιατί θα μπορούσε να πει κανείς –ποιητική αδεία –ότι ίσως είναι τα γενέθλια της πολιτικής του ενηλικίωσης. Το λέω γιατί έως αυτήν την άνοιξη θα κληθεί να αποφασίσει επιτέλους κάποια πράγματα.

Οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης τον Απρίλιο θα αποφασίσουν ατύπως τον οδικό χάρτη που θα προτείνουν σε όλες τις δυνάμεις του Κέντρου για τη συμπόρευσή τους. Συγκεκριμένα, η Ωρα Αποφάσεων προτείνει την πραγματοποίηση Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης του προοδευτικού χώρου αμέσως μετά το Πάσχα και εκλογή αρχηγού από τη βάση με τη συμμετοχή όλων.

Και φυσικά θα απευθυνθούν και στο Ποτάμι. Αρα ο επικεφαλής του θα πρέπει οριστικά να αποφασίσει αν θα πορευθεί τελικά μαζί τους ή όχι.

Πάντως, προχθές Κυριακή, η Ωρα Αποφάσεων έκανε ήδη το πέρασμά της και από τη Λάρισα με ομιλητές στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης τούς τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ποταμικό Παντελή Αβραμίδη.

Συνέδριο χωρίς εκλογή αρχηγού

Στην άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με Γεννηματά, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλο και Τούντα αποφάσισε συνέδριο του νέου κόμματος τον Ιούνιο χωρίς εκλογή αρχηγού και με ταυτόχρονη δημιουργία οργανώσεων του νέου φορέα σε όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, το χάσμα μεταξύ του κόμματος των τριών πρώην υπουργών και του ΠΑΣΟΚ μάλλον μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται.

Οι αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ

Στο μεταξύ προχθές η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι «το συνέδριο πρέπει να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, προγραμματικής ανανέωσης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες». Οπως χαρακτηριστικά λένε στο κείμενό τους, «δεν μας αφορά ένα συνέδριο που θα περιορίζεται σε μία δημόσια εικόνα συμμαχίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο οφείλει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της προοδευτικής παράταξης που συνθέτει διαφορετικές ιστορικότητες, αφετηρίες και ευαισθησίες σε μία νέα πολιτική πρόταση. Για μία μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για μία ισχυρή Κεντροαριστερά».

Εντάξει, αν και γραμμένο με δηκτικό ύφος, μη φανταστείτε ότι υφίσταται καμιά μεγάλη σύγκρουση μεταξύ δημαριτών και πασόκων, απλώς οι πρώτοι θέλουν να υπάρξει μία αναλογική εκπροσώπηση όπου σιγά σιγά θα δημιουργηθούν τάσεις, όπως δηλαδή είχε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε «δίδυμα» ούτε «τρίδυμα»…

Επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ, να σας πω ότι τη δική του οπτική περί…. «διδύμων και τριδύμων» ανέπτυξε χθες στη σελίδα του στο facebook ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Στην ουσία ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ λέει πως το μόνο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι η δεύτερη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αυτή θα επιτευχθεί μόνο με αυτόνομη πορεία. Υπογραμμίζοντας μάλιστα για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πως «ίσως αυτή είναι μία από τις ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μας με αυτούς: ότι εμείς βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό».

Και επισημαίνει ο Οδυσσέας ότι «από τον δημόσιο «εμφύλιο» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με εκατέρωθεν κατηγορίες ότι κάποιοι θέλουν να την κάνουν «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» και άλλοι «ουρά της ΝΔ» θα περάσουμε στον μοιρολατρικό ανταγωνισμό ότι «δεν κάνουμε τίποτε χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ή χωρίς τη ΝΔ!». «Εμείς, δηλαδή, πρέπει οπωσδήποτε να εξαρτούμε τη στάση μας από το τι θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ; Ετσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την αυτόνομη πορεία μας; Ποιο δίλημμα θα θέσουμε τελικά εμείς στους πολίτες; Με αυτή τη νοοτροπία, ανεξαρτήτως εκλογικής θέσης, ίδιος θα είναι ο ρόλος μας».

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο ίδιος μάλιστα διερωτάται «αν αύριο για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποφασίσουν να συγκυβερνήσουν, πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν πάση θυσία στη συγκυβέρνηση;». Και ξεκαθαρίζει πως αυτόνομη πορεία σημαίνει ότι «εμείς καθορίζουμε τις εξελίξεις».