Από εξωστρέφεια άλλο τίποτα στο υπουργείο της Παιδείας. Παρατηρώ βέβαια ότι μπορεί να λείπει το μέγεθος του –παλιού φίλου της στήλης –Νίκου Φίλη, δεν λείπουν όμως οι ευκαιρίες να θαυμάζω τις επιδόσεις του αντικαταστάτη του Κώστα Γαβρόγλου και, ιδίως, του υφυπουργού Κώστα Ζουράρι.

Ο τελευταίος διέπρεψε χθες –για πολλοστή φορά –όταν, μιλώντας σε ημερίδα για εκπαιδευτικούς, ανέλυσε Θουκυδίδη και Ομηρο για να τονίσει ότι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η ασέβεια απέναντι στους ισχυρούς. Θύμισε ότι ένας στρατιώτης είχε αποκαλέσει τον Αγαμέμνονα «σκυλομούρη» και «κερδοσκόπο»: «Σκεφτείτε τώρα τι τόλμη ήταν, 3.000 χρόνια πριν, να λες στον αρχηγό, στον αντίστοιχο Τσίπρα και Παυλόπουλο δηλαδή, είσαι “σκυλομούρης”, είσαι “κερδοσκόπος”» κατέληξε ο Ζουράρις. Κατόπιν αυτού, μου επιτρέπετε να τον ανακηρύξω ημίθεο;

Απογειώσεις και προβλήματα

Ομως και ο Γαβρόγλου σε συνέντευξή του (στον Alpha 989), αφού μας ενημέρωσε ξανά ότι πρόθεσή του είναι –μακροπρόθεσμα –οι υποψήφιοι να εισάγονται στα ΑΕΙ μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και κατά συνέπεια το πρώτο έτος των πανεπιστημίων να γίνει πιο ευέλικτο, έριξε γέφυρες στους εκπαιδευτικούς. Είπε ότι δεν είναι υπέρ του συνθήματος «πρώτα ο μαθητής», αλλά υπέρ του «πρώτα ο εκπαιδευτικός». Γιατί αν τους δοθεί κατάλληλος χώρος, θα μας απογειώσουν!

Εντάξει τώρα, σκέφτομαι εγώ, να μας «απογειώσουν» οι εκπαιδευτικοί δεν έχω αντίρρηση, αλλά το σχολείο και το πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν εξ ορισμού πρώτα για μαθητές και φοιτητές; Για να μαθαίνουν γράμματα ας πούμε;

Για να μη θυμηθώ την υπόθεση με το ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο εξακολουθεί να μην εγγράφει τους φοιτητές που έλαβαν υπεράριθμες μετεγγραφές (χωρίς να φταίνε φυσικά…) παρότι τόσο ο Γαβρόγλου όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος έχουν ζητήσει να λήξει το θέμα. Με αποτέλεσμα από χθες οι αδικηθέντες να κάνουν κατάληψη στα γραφεία διοίκησης του ΤΕΙ. Αυτούς τους ανθρώπους που έμπλεξαν θα τους προσγειώσει κανείς επιτέλους στα θρανία τους προτού απογειωθούμε;

Ηλεκτρονικός κόφτης δαπανών στα ΑΕΙ

Να σας ενημερώσω, τέλος, ότι σύντομα θα έχουμε Μεγάλο Αδελφό και στα πανεπιστήμια της χώρας! Δεν εννοώ κάμερες παρακολούθησης –γιατί, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν θα έχουν τύχη –αλλά ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης γι’ αυτά που μας νοιάζουν αυτή την εποχή περισσότερο, τουτέστιν τα οικονομικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για να εφαρμόσει σύντομα και στα ΑΕΙ ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που ήδη εφαρμόζεται στα σχολεία (ονόματι «my school») προκειμένου να παρακολουθεί τη λειτουργία των ιδρυμάτων, δίνοντας έμφαση στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου μέσα από την απλοποίηση των γραφειοκρατικών μηχανισμών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων και τον λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών μεγεθών.

Μεταξύ άλλων, το σύστημα θα παρακολουθεί τη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση), τα πτυχία, τα πληροφορικά συστήματα Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου για άντληση στοιχείων σχετικά με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στοιχεία σχετικά με μισθωτήρια, το φοιτητολόγιο, τις αμοιβές προσωπικού και γενικώς τα οικονομικά των ΑΕΙ, ανάμεσα στα οποία και η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας (όπου και τα περισσότερα κονδύλια).

Να δούμε αν θα φέρει και αποτέλεσμα –χωρίς να κόψει όμως αναγκαίες δαπάνες.